Nyheter

GENERALSEKRETÆR: Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Egeland: Krigen i Ukraina bør bety slutten på likegyldighet for andre kriser

Konflikten i Ukraina bør være en vekker for EUs ledere, mener Jan Egeland. Han ber dem rette like stor oppmerksomhet til de andre krisene i verden.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag samles EU-ledere til Det europeiske humanitære forum, som er det første i sitt slag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Her har EU-lederne muligheten til å vise at det er mulig å mønstre kollektiv respons på humanitære kriser, uansett hvor de krisene finner sted, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i en pressemelding.

Han sier krigen i Ukraina er den seneste grusomme konflikten på en lang liste over kriser som fører til umiddelbart behov for humanitær hjelp, samt fasilitering av politiske løsninger.

Les også: - Mye frykt og usikkerhet for mange

— Langvarige konflikter i Syria, Jemen, Afrikas Horn og Sahel-regionen forverres mens situasjonen i Ukraina får vår oppmerksomhet, sier Egeland.

Han ber verdens ledere om å bryte mønsteret med likegyldighet til konflikter i andre deler av verden og reagere like sterkt og raskt uansett hvor krisene oppstår.

— Bred fordømmelse, krav om at konflikten opphører, rask mobilisering av humanitær støtte, og å åpne grensene for de som trenger beskyttelse, bør også være modellen for andre kriser, sier Egeland.

Les også: Undersøkelse: Flertall for Nato-medlemskap i Finland

Han minner om at internasjonal flyktninglov gir landene like stort ansvar for flyktninger uansett hvor de kommer fra.

— Nærhet gir ikke større ansvar under internasjonal flyktninglov, sier Egeland.

Powered by Labrador CMS