Nyheter

VIL STYRKE BÅND: Frankrike og Storbritannia skal holde et toppmøte om forsvars- og militærsamarbeid i 2023, sa Frankrikes president Emmanuel Macron under en tale på marinebasen i Toulon.
VIL STYRKE BÅND: Frankrike og Storbritannia skal holde et toppmøte om forsvars- og militærsamarbeid i 2023, sa Frankrikes president Emmanuel Macron under en tale på marinebasen i Toulon.

Frankrike vil styrke sine militære bånd til andre europeiske land

Frankrike og Storbritannia møtes til forsvarstoppmøte neste år. I tillegg vil Frankrike styrke sine militære bånd til andre land – særlig Tyskland.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Møtet med britene skal holdes i løpet av første kvartal av 2023, kunngjorde Frankrikes president Emmanuel Macron onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vårt partnerskap med Storbritannia må også løftes til et nytt nivå, og jeg håper vi aktivt gjenopptar vår dialog om operasjoner, kapasiteter, atom- og hybridområder og fornyelse av ambisjonene til våre to land som venner og allierte, sa den franske presidenten.

Stiv tone med britene

Forholdet mellom Frankrike og Storbritannia har periodevis vært trøblete de siste årene.

Kommentarer fra statsministerkandidaten Liz Truss i sommer om at hun ikke ville svare på om Macron var «venn eller fiende» skapte en isfront mellom de to landene.

– Tysland, en uunnværlig partner

Macron vil også styrke landets militære bånd med andre land, særlig Tyskland.

– Det er først om fremst vår vilje å styrke båndene våre til Tyskland, sa presidenten onsdag. Han kalte den tyske regjeringen en «uunnværlig partner» på flere områder.

Ifølge Macron er de to landenes militære styrker laget for å utfylle hverandre ved å dele ulike ekspertiseområder.

– Balansen i partnerskapet vårt avhenger, tror jeg, delvis av suksessen til det europeiske prosjektet, sa han.

Kritisk til luftforsvarsprosjekt

Frankrike har dog vært kritiske til Tysklands prosjekt om å styrke det europeiske luftforsvaret og har enda ikke tatt del i det.

Macron understreker at kontinentet er avhengig av et strategisk og solidarisk luftforsvar, men at det må inkludere aspekter fra alle de europeiske landenes forsvar.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS