Nyheter

LANGER UT: Hårek Elvenes (H) krever at Norge gir langt tydeligere støtte til Polen. Her var Elvenes i 2016.

Elvenes ut mot Enoksen: Krever mer støtte til Polen

Hviterussland anklages for å bruke migranter i et «hybridangrep» mot Nato-landet Polen. – Foreløpig lite vi kan gjøre, sier forsvarsministeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Polen har reagert med å sette inn soldater langs grensen, sette opp piggtråd og bruke vannkanoner mot migrantene som har forsøkt å krysse grensen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Den bruken av virkemidler er ikke en akseptabel måte å håndtere situasjonen på, uttalte forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) til Forsvarets forum tidligere i november.

Les også: HRW: Mennesker er kasteballer mellom Polen og Hviterussland

Bekymret for signaler

Dette får Hårek Elvenes, Høyres forsvarspolitiske talsperson, til å reagere. I Stortingets spørretime onsdag krevde han at Norge stiller seg sterkere bak Polen, en støtte som han mener at både USA og EU tydelig har formidlet.

– Det er ikke like enkelt å spore den samme støtten fra den norske regjeringen sin side, sa Elvenes.

– Dette er sårbare mennesker som blir utnyttet av stater som ønsker å destabilisere sine naboland. Hvilket signal mener statsråden man sender til autoritære ledere dersom europeiske land ikke støtter hverandre i disse typen spørsmål?

– Lite vi kan gjøre

Enoksen påpekte imidlertid at hans kritikk mot Polen var rettet mot én enkelthendelse når det gjaldt behandlingen av migranter, og at det er viktig at Norge har et kritisk blikk også på oppførselen til allierte.

Forsvarsministeren understreket likevel at Norge er alliert med Polen.

– For oss er det viktig å bidra der vi kan bidra, men i dette tilfellet er det nok foreløpig lite vi kan gjøre, sa Enoksen.

– Hvis dette er del av hybrid krigføring og organisert, så er det uakseptabelt. Og selvfølgelig skal de allierte stå bak, dersom det blir nødvendig.

LAGERBYGG: Flere tusen migranter har vært fanget i Hviterussland på grensen til Polen. Etter å ha bodd i provisoriske utendørsleirer utendørs har de blitt flyttet inn i dette lagerbygget.
Powered by Labrador CMS