Nyheter

FOKUS: Slik så fjorårets forside av den ugraderte trusselvurderingen Fokus 2021 ut. For årets trusselvurdering har Etterretningstjenesten utlyst en kunstkonkurranse.

Forsvarets konkurranse skaper frustrasjon hos illustratører og designere

Vilkårene for godtgjøring og rettigheter har skapt reaksjoner i designbransjen. Nå har Grafill sendt brev til Forsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i januar i år lanserte Forsvaret en kunstkonkurranse. Konkurransen går ut på å designe forsiden til Etterretningstjenestens ugraderte trusselvurdering «Fokus».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Vi ønsker et bredt spekter kunstneriske uttrykksformer velkommen, det være seg alt fra tegnede og malte kunstverk, kreativ koding, glitch art og 3D til broderi eller tresnitt», skriver Forsvaret på sine hjemmesider.

Vinneren av konkurransen tildeles 15.000 kroner og må også godta at arbeidet kan gjenbrukes i alle flater. De som derimot ikke vinner, tildeles ingenting.

Reagerer på vilkår og godtgjøring

Grafill, Norsk organisasjon for visuell kommunikasjon, er blitt kontaktet av flere som reagerer på vilkår og godtgjøring.

Daglig leder i Grafill, Rene Renneflott sier i et intervju til Subjekt at de dessverre ser vi slike konkurranser ganske ofte.

– Måten vi pleier å håndtere det på er å kontakte utlyser. Det er alltid ekstra leit når det er en stor aktør som Forsvaret. Som vi tenker at mest sannsynlig har en profesjonell kommunikasjonsavdeling og burde vite bedre, sier hun i intervjuet.

Renneflott reagerer også på det hun opplever som en bagatellisering av kompetansen og utdannelsen til profesjonelle fagutøvere.

– Vi ser med jevne mellomrom konkurranser der utlyser formulerer seg som om kreativt arbeid er en hobby, noe man gjerne gjør både ubetalt og på fritiden. Men de vi representerer er alt annet enn hobbykunstnere. De leverer arbeid som både er faglig og strategisk forankret og med et håndverk av svært høy kvalitet. De er eksperter på sine felt og fortjener å bli respektert for det. Flere i fagmiljøet opplever det som utmattende og nedverdigende at de til stadighet skal få henvendelser om gratisarbeid når de i realiteten er ettertraktede profesjonelle fagressurser som skal ha behørig betalt for sitt arbeid.

Sendt brev til Forvaret

Grafill har henvendt seg til Forsvaret som er utlyseren av kunstkonkurransen. Organisasjonen har lagt vekt på fire forskjellige punkter som de mener er bekymringsverdig.

Det første punktet handler om at Forsvaret som en aktør utlyser en konkurranse for å få laget et omslag.

Det andre punktet handler om at Grafill bekymrer seg over at det er en konkurranse hvor Forsvaret velger ut en vinner etter at mange kreative krefter har vært i sving.

Det tredje punktet handler om at Grafill mener det er bekymringsverdig at Forsvaret stiller som vilkår at det gis tillatelse til å bruke åndsverket på alle Forsvarets digitale og trykte flater.

Det fjerde og siste punket handler om at Grafill stiller seg spørrende til vilkåret om at kunstneren må være norsk statsborger er i samsvar med de grunnleggende EØS-rettslige kravene til ikke-diskriminering.

Hele brevet kan leses her.

Forsvarets forum har tatt kontakt med Etterretningstjenesten for å høre hvordan de stiller seg til kritikken fra Grafill.

– Vi har fått gode innspill fra Grafill. Utover dette har vi ikke noe ytterligere å tilføye.

Det skriver kommunikasjonssjef i Etterretningstjenesten Ann-Kristin Bjergene til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS