Nyheter

Utenriksminister Anniken Huitfeldt holder pressekonferanse etter at 15 russiske etterretningsoffiserer erklæres uønsket i Norge.

15 russiske etterretningsoffiserer erklæres uønsket i Norge

Norske myndigheter mener de 15 har bedrevet virksomhet som er uforenlig med deres diplomatiske status. Mindre kontakt mellom Norge og Russland gir russerne mindre tilgang på informasjon om norske forhold, sier utenriksministeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterretningsoffiserene må forlate Norge innen kort tid, opplyser Utenriksdepartementet (UD) i en pressemelding. Der står det videre at norske myndigheter ikke vil gi visum til etterretningsoffiserer som søker om visum til Norge.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Regjeringens beslutning bygger på at den nye sikkerhetspolitiske situasjonen har ført til en økt etterretningstrussel fra Russland.

– Russland utgjør den største etterretningstrusselen i Norge. Det tar vi på alvor, og vi tar nå grep for å motvirke russisk etterretningsvirksomhet her i landet. Vi vil ikke tillate at russiske etterretningsoffiserer opererer under diplomatisk dekke i Norge, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Les også: Ukrainske kullarbeidere holder liv i forsvarskrigen mot Russland.

Mindre tilgang

På en pressekonferanse torsdag fortalte utenriksministere at bakgrunnen for den russiske etterretningsaktiviteten er den for tiden begrensede kontakten mellom Norge og Russland.

Det er svært lite kontakt mellom norske og russiske myndigheter, de økonomiske sanksjonene har ført til langt mindre handel og samarbeid. Reisevirksomheten mellom de to landene er sterkt redusert.

– Dette gjør jo at russerne i mindre grad enn tidligere har enkel tilgang på informasjon om norske forhold. For å kunne kompensere, må russiske myndigheter bruke sine etterretningstjenester or å dekke sitt lands informasjonsbehov om Norge, sa Huitfeldt på pressekonferansen.

Utenriksministeren ville ikke si noe om hva slags aktivitet de utviste russerne skal å bedrevet, og henviser til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Russland varsler svar

Russland varsler at de vil komme med et svar på erklæringen.

Det er det russiske utenriksdepartementet som til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass sier at de vil komme med et svar på at Norge erklærer 15 russiske etterretningsoffiserer uønsket i Norge.

Norske myndigheter mener russerne har bedrevet virksomhet som er uforenlig med deres diplomatiske status.

– Dette er ikke snakk om genuine diplomater, men etterretningsoffiserer under diplomatisk dekke. Deres virksomhet er en trussel mot norske interesser, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt på den hasteinnkalte pressekonferanse.

Regjeringens beslutning bygger på at den nye sikkerhetspolitiske situasjonen har ført til en økt etterretningstrussel fra Russland.

Fulgt med over tid

UD opplyser at aktiviteten til etterretningsoffiserene er fulgt med på over tid.

På spørsmål om hvor lenge man har visst om russernes aktiviteter, henviser Huitfeldt til PST

– Vi har å bakgrunn av sikkerhetspolitiske situasjonen blitt mer sårbare. Og derfor har det vært økt årvåkenhet omkring den aktiviteten som er bedrevet av etterretningsoffiserer mot Norge. Så det er på bakgrunn av den generelle sikkerhetspolitiske situasjonen at vi reagerer nå, sa Huitfeldt på pressekonferansen.

Dagens beslutning kommer i tillegg til de tre russiske etterretningsoffiserene som måtte forlate Norge i april i fjor.

Ønsker normale diplomatiske relasjoner

Mange europeiske land har den siste tiden både redusert antallet russiske etterretningsoffiserer under diplomatisk dekke, og strammet inn sin visumpraksis overfor russiske etterretningsoffiserer.

– Jeg vil understreke at Norge ønsker normale diplomatiske relasjoner med Russland, og at russiske diplomater er velkomne i Norge. Det vi nå gjør retter seg utelukkende mot uønsket etterretningsvirksomhet. Vi ønsker å bevare en fungerende diplomatisk representasjon, men vil ikke akseptere at diplomatisk representasjon misbrukes til fordekt etterretningsvirksomhet, sier Huitfeldt.

Powered by Labrador CMS