Nyheter:

Fra Gjerdrum hvor Forsvaret har støttet søk- og redningsmannskaper i forbindelse med jordraset. En operatør fra Forsvarets spesialkommando operer en drone under søket.

Forsvaret bidro til funn i skredområde

Har hjulpet politiet med å se på dronebilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at de tre etterretningsanalytikerne kom fra Forsvarets spesialkommando. Det som er riktig, er at de kom fra Etterretningsbataljonen. Rettet: 4. januar kl. 15.26.

Jacob Helgesen som er sjef for innsatsstyrken Derby og leder for Forsvarets innsats på Gjerdrum, bekrefter overfor Forsvarets forum at det er snakk om tre etterretningsanalytikere fra Etterretningsbataljonen, som har vært på stedet siden lørdag. De har jobbet opp mot etterforskningen og vært rådgivere for politiet.

De har blant annet bidratt med bildetydning av dronebilder. På lørdag var de med på å identifisere et hus.

– Tilbakemeldingene vi har fått fra politiet er at analytikerne fylte en viktig rolle i å identifisere et hus som det senere ble gjort søk i, sier Jacob Helgesen til Forsvarets forum.

Han legger til at brannvesenet, politiet og Forsvaret alle opererer droner over skredområdet. Etterretninganalytikerne analyserer bilder fra alle etatene.

Fra før av er det kjent at Forsvarets ingeniørbataljon er på plass. De har stilt med et spesialkjøretøy for brolegging i rasområdet og mandag dro åtte soldater som er spesialtrent på søk, inn i området for å hjelpe til med søk og redning. I tillegg stiller Forsvaret med droner fra FSK, soldater fra HV-02, spesialtrente hunder, Bell- og Sea King-helikoptre, samt Orion-fly.

Fortsatt håp

– Vi står fortsatt i en redningsaksjon, sa politiets innsatsleder Roger Pettersen på en presseorientering mandag morgen, fem døgn etter at skredet gikk.

– Vi mener fortsatt vi kan finne overlevende, la han til.

I alt ti personer har vært savnet etter skredet. Til nå er sju bekreftet omkommet, og fem av disse er identifisert.

Startet opp igjen

Redningsarbeidet startet opp igjen mandag etter noen timers pause. Mannskapene vil jobbe i området fram til klokka 16, før det blir et bytte.

Kulden i området jobber mot redningsmannskapene i arbeidet med å finne overlevende, medgir Halvard Stave, medisinsk leder for helsevesenets arbeid i området.

– Vi er i et rasområde, og vi har vært veldig tydelige i rådene som vi har gitt politi og brann, at så lenge det er hulrom tilgjengelig i skredmassene på de stedene der de savnede kan ha oppholdt seg, så er det mulig å overleve. Vi er nødt til å avsøke hulrommene, og vi må være sikre på at alle aktuelle hulrom er avsøkt før vi kan si at vi avslutter den innsatsen, sier Stave.

Powered by Labrador CMS