Nyheter

MØTTES: Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz holder pressekonferanse på Meseberg slott nord for Berlin.

Mener Ukraina bør få angripe russiske baser

Vestlige våpen til Ukraina bør kunne brukes til å «nøytralisere» russiske militærbaser, mener Frankrike og Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i månedsvis bedt vestlige land oppheve restriksjonene på våpnene som blir gitt til landet.

Ikke å kunne angripe mål på russisk jord er som å bokse med en hånd bak ryggen, har han framholdt.

Etter 27 måneder med krig ser det ut til at han omsider får gehør.

Tungvektere snur

Tirsdag kveld snudde nemlig Europas tungvektere Frankrike og Tyskland, skriver Financial Times.

– Vi mener at vi bør gi dem lov til å nøytralisere militære steder der det skytes ut raketter, sa Frankrikes president Emmanuel Macron på en pressekonferanse med Tysklands statsminister Olaf Scholz under statsbesøket i Tyskland.

Han presiserer imidlertid at franske våpen kun kan brukes til å angripe baser som brukes i angrepene mot Ukraina. Frankrike har gitt Ukraina langtrekkende missiler av typen SCALP.

Macron skapte for øvrig furore tidligere i vår med uttalelser om at det ikke er utenkelig å sende vestlige soldater til Ukraina.

Også Scholz, som til nå har vært en hardnakket motstander av å la Ukraina bruke vestlige våpen mot mål på russisk jord, sier nå at Ukraina har «all rett innunder folkeretten» til å angripe Russland for å forsvare seg.

Tyskland har imidlertid så langt ikke sagt ja til Ukrainas bønn om langtrekkende Taurus-missiler.

Støtte fra Stoltenberg

Også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har brukt sin tyngde for å støtte Zelenskyj.

I et møte med EUs forsvarsministre tirsdag prøvde han å overtale de EU-landene som fortsatt er skeptiske, til å gi Ukraina grønt lys til å angripe mål på russisk territorium.

Skepsisen bunner i frykt for at krigen etter hvert vil utvikle seg til en direkte konflikt mellom Russland og Nato-land.

Stoltenberg lyktes delvis, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell til NTB.

– Noen land snudde. Men ikke alle, sier han og minner om at dette er opp til hvert enkelt land å avgjøre.

USA står foreløpig fast på at Ukraina ikke kan bruke amerikanske våpen mot militære mål på russisk jord.

Fikk kjeft

Ifølge den tyske avisa Bild fikk ukrainerne nylig kjeft fra Tyskland og USA da et tysk Patriot luftvernsystem ble brukt for å skyte ned et russisk bombefly.

Beskjeden var klar, ifølge Bild: Ukraina må vente til bombeflyene har sluppet lasten over Ukraina, før de kan angripe dem.

Hvis noe slikt skjer igjen, truer Berlin og Washington med å slutte å levere Patriot-systemer til Ukraina, skriver avisa.

Powered by Labrador CMS