Nyheter:

Soldater tilhørende KSK under en øvelse i 2004.

Har offisielt lagt ned en avdeling i den tyske elitestyrken

Dette skjer etter flere avsløringer om blant annet høyreekstreme holdninger i KSK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i sommer ble det kjent at Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer ville legge ned en avdeling i den tyske spesialstyrken. For få dager siden ble nedleggelsen av en av Kommando Spezialkräftes (KSK) avdelinger et faktum.

Ifølge den tyske kringkasteren Deutsche Welle ble avdelingen i KSK lagt ned på grunn av anklager om høyreekstremisme i egne rekker. Nedleggelsen er en del av et bredere forsøk på å bekjempe ekstremisme i det tyske forsvaret.

Elitestyrken har vært i hardt vær de siste årene etter en rekke skandaløse hendelser. For eksempel refererer Deutsche Welle til en fest i 2017, der soldater skal ha lekt med grisehoder mens de hørte på nynazistisk rock og viste nazihilsen.

Tidligere i år beslagla tysk politi våpen og eksplosiver hjemme hos en sersjantmajor tilhørende samme avdeling i KSK som de ovennevnte. Soldaten, som ble arrestert og avhørt av myndighetene, hadde vært under etterforskning siden 2017 etter mistanke om brudd på Tysklands våpenlover.

Forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer advarer at KSK i sin helhet kan bli lagt ned dersom utfordringene fortsetter.

Advarer mot fullstendig nedleggelse

KSK, som er en del av den tyske hæren, har de siste 25 årene jobbet med blant annet antiterroroperasjoner og hemmelige oppdrag. Omlag 300 soldater er ansatt i elitestyrkene, som totalt består av 1100 ansatte fordelt på Pseks spesialiserte enheter.

Noen av soldatene er nå flyttet til andre avdelinger i spesialstyrken, ifølge Deutche Welle. Resten av dem har fått beskjed om at de må gjennomgå praksisen for rekruttering, opplæring og ledelse før de får lov til å delta på internasjonale militære øvelser eller oppdrag. Fristen for å vise forsvarsministerens tillit verdig er satt til 31. oktober i år.

Kramp-Karrenbauer har advart at KSK i sin helhet kan bli lagt ned dersom utfordringene fortsetter.

– KSK kan ikke fortsette i sin nåværende form, sa Kramp-Karrenbauer tidligere i år ifølge The New York Times. Forsvarsministeren beskrev en usunn elitisme og giftig lederskap innad i elitestyrken, og sa at enheten hadde «utviklet og promotert ekstreme tendenser».

Ikke bare en utfordring i KSK

Også andre avdelinger i det tyske forsvaret (Bundeswehr) har blitt holdt øye med. I en fersk rapport fra den militære etterretningstjenesten Militärischer Abschirmdienst (MAD), fremgår det at de i har registrert 482 saker som "mistenkelige" i 2019. Av disse hendelsene er 77 knyttet til islamisme, mens 363 er knyttet til høyreekstremisme.

MAD definerer arbeidet med å motvirke ekstremisme generelt, og høyreekstremisme spesielt, som et viktig område.

Christoph Gramm, presidenten i MAD, sier ifølge The New York Times at de på nåværende tidspunkt etterforsker 600 soldater. 20 av disse skal tilhøre KSK.

– Soldatene (i KSK, journ. anm.) har en elitistisk selvtillit. De har spesielle evner og ferdigheter, og en velutviklet følelse av lojalitet. Et slikt tankesett kan innebære risiko, sier han til avisen.

Forsvarsminister Kramp-Karrenbauer sier på sin side at MAD ikke har evnet å overvåke og avdekke ekstremisme i Bundeswehr de siste årene.

– MADs arbeid var ikke tilfredsstillende, og det holder fortsatt ikke, sier hun.

Powered by Labrador CMS