Nyheter

REKORD: Krigen i Ukraina er hovedårsaken til den store økningen, melder SSB.

Norge med rekordhøy våpeneksport i 2023

Norsk eksport av våpen og ammunisjon endte på rekordhøye 6,8 milliarder kroner i 2023, en økningen er på 2,1 milliarder fra forrige rekord i 2022.

Publisert

Økningen skyldes hovedsakelig krigen i Ukraina, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Verdien av Norges eksport av våpen og ammunisjon økte med 43 prosent fra 2022 til 2023. Krigen i Ukraina har ført til at mange land har donert fra egne våpenlagre. Dette har igjen ført til økt etterspørsel etter norskproduserte våpen og ammunisjon, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus i SSB.

Til Ukraina alene ble det utført våpen og ammunisjon for 917 millioner kroner i 2023, en økning fra 795 millioner kroner i foregående år. 

Andre år på rad med rekord

I fjor ble det satt ny rekord på 4,6 milliarder kroner. Det var 35 prosent mer enn den forrige rekorden i 2017, som var på 3,4 milliarder kroner.

Økningen i norsk våpeneksport er fordelt mellom de ulike varegruppene innen våpen og ammunisjon. 

Den største varegruppen, «Våpen og våpendeler», økte fra 2,2 milliarder kroner i 2022 til 3,2 milliarder kroner i 2023. Eksporten av varer i varegruppen «Bomber, granater, torpedoer, miner, raketter o.l. krigsmateriell samt deler» endte på 2,6 milliarder kroner i 2023, en økning på 642 millioner kroner fra året før, melder SSB.

Nato-eksport mer enn doblet

Eksportverdien av våpen og ammunisjon til Nato-landene økte fra 1,8 milliarder kroner i 2022 til 4,3 milliarder kroner i 2023. Dette utgjorde 63 prosent av den totale våpeneksporten. 

– Størst økning var det i eksporten til Ungarn som økte med 761 millioner kroner fra året før, sier Rørhus.

Til de fleste Nato-landene i Europa var det en markant økning i eksportverdien av våpen sammenlignet med 2022. Foruten Ungarn var Storbritannia, Polen og Tyskland de største mottakerne.

USA importerte den laveste mengden siden 2018, men er fortsatt det Nato-landet som importerer flest våpen fra Norge. I 2023 ble det utført våpen for 833 millioner kroner til USA.

I Nato-tallene er også våpeneksporten til det nye Nato-medlemmet Finland medregnet.

Tallene baserer seg på Tolletatens utførselsdeklarasjoner og tar for seg våpen og ammunisjon med unntak av krigsfartøy og kampfly.

Powered by Labrador CMS