Nyheter

OVERVÅKING AV NORDMENN: MDG-leder Arild Hermstad stiller seg svært kritisk til forslaget og kaller det «unødvendig masseovervåking».

Flertall på Stortinget for den militære E-loven

Vedtaket vil gi den militære E-tjenesten muligheten til å installere teknisk utstyr og tappe datatrafikk hos leverandører som går inn og ut av Norge. – Ikke masseovervåking, skrev forsvarsminister Bjørn Arild Gram i fjor.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap, Sp, Høyre, Frp og KrF støtter de nødvendige lovendringene, mens Venstre, SV og Rødt i en innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen er mot å åpne for overvåkingen, skriver Bergens Tidende. MDG er ikke representert i komiteen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Innstillingen blir debattert og vedtatt i begynnelsen av juni.

Med et vedtak får E-tjenesten mulighet til å installere teknisk utstyr for å tappe datatrafikk hos leverandører av elektronisk kommunikasjon. Dette gjelder i utgangspunktet datatrafikk som går over landegrensen, inn og ut av Norge.

Les debattinnlegget: E-loven: Et virkelig ille forslag

Kritisk MDG-leder

Siden nesten all datatrafikk uansett går via utlandet, blir kommunikasjon mellom norske borgere også fanget opp og lagret – noe stortingsflertallet også erkjenner.

I innstillingen skriver de at «tilrettelagt innhenting er personverninngripende, da det av tekniske årsaker innebærer lagring av store mengder data om norske borgeres kommunikasjon.»

MDG-leder Arild Hermstad reagerer på innholdet i innstillingen og mener det er en unødvendig masseovervåking av norske innbyggere.

– Myndighetene trenger virkemidler for å avdekke kriminelle handlinger, men det kan ikke bety at alle innbyggere skal måtte overvåkes over en lav sko, skriver han i en epost til NTB.

– Ikke masseovervåking

Regjeringen har tidligere sagt at de ikke mener det er snakk om masseovervåking.

– At en påstand blir gjentatt gjør den ikke mer sann: Det er fortsatt ikke riktig at nordmenn vil bli utsatt for masseovervåking med den nye e-loven, skrev forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i fjor.

– Det loven åpner for er å lagre metadata om kommunikasjonen som krysser landegrensene. Data om norsk kommunikasjon vil filtreres ut så langt som mulig. Data som ikke kan filtreres ut, vil masselagres, men søk i lageret krever godkjennelse fra en domstol. Innholdet i kommunikasjonen vil ikke lagres, sier Gram.

Powered by Labrador CMS