Nyheter:

EOS-UTVALGET: Frode Berg holder pressekonferanse dagen etter at han kom hjem til Kirkenes. Nå har EOS-utvalget undersøkt saken.

EOS-utvalgets rapport om Frode Berg holdes hemmelig

Det opplyser EOS-utvalget selv i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

EOS-utvalget har på eget initiativ undersøkt Frode Berg-saken. Utvalget avga sin avsluttende uttalelse i saken 14. desember 2020.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå er det klart at utvalgets uttalelse om saken, til og med om det er gitt kritikk eller ei, skal holdes hemmelig.

– Utvalget har i flere omganger forelagt for forvaltningen spørsmål om opplysninger i uttalelsen kan av- eller nedgraderes, inkludert om utvalgets konklusjoner kan meddeles ugradert til Stortinget, skriver de i en pressemelding.

Forvaltningen har imidlertid besluttet at alle opplysningene er sikkerhetsgraderte.

Varsler Stortinget

EOS-utvalget er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene. De har i oppdrag å kontrollere etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene. Utvalget skal rapportere til Stortinget om sin virksomhet, og meldingene skal være ugraderte.

EOS-utvalget skriver i pressemeldingen at Stortinget bør gjøre seg kjent med sikkerhetsgraderte opplysninger.

– I denne saken mener utvalget at Stortinget bør gjøre seg kjent med utvalgets vurderinger og konklusjoner, slik disse fremgår av utvalgets graderte sluttrapport. På Stortingets anmodning vil utvalget overlevere den sikkerhetsgraderte sluttrapporten, skrives det.

Stortinget bekrefter

Stortingspresident Tone W. Trøen (H) bekrefter at meldingen er mottatt.

– Vi vil sikre at saken blir forsvarlig behandlet i Stortinget, sier hun på Stortingets nettsider.

Allerede torsdag kveld vil presidentskapet, etter dialog med de parlamentariske lederne, fremme forslag i Stortinget om at saken skal behandles i en særskilt komité.

Presidentskapet foreslår at komiteen skal bestå av medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen, samt en representant fra hver av partigruppene KrF, Rødt og MDG.

To år i fengsel

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg ble arrestert av russisk sikkerhetspoliti 5. desember 2017.

Han ble anklaget og dømt til 14 års fengsel for spionasje og tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i forbindelse med en fangeutveksling i fjor høst.

Berg har innrømmet at han jobbet for norsk etterretning, men har fremholdt at han ikke innså rekkevidden av det han var med på og risikoen han tok gjennom sine kureroppdrag i Russland.

Powered by Labrador CMS