Nyheter

KYIV: Russland angrep Kyiv med droner natt til lørdag, ifølge ukrainske myndigheter. Her fra Kyiv tidligere i uken.
KYIV: Russland angrep Kyiv med droner natt til lørdag, ifølge ukrainske myndigheter. Her fra Kyiv tidligere i uken.

Største droneangrep mot Kyiv siden starten på krigen

Ukraina skjøt ned 74 av 75 russiske angrepsdroner i løpet av natten, i det de sier er det største droneangrepet siden starten på invasjonen.

Publisert Sist oppdatert

– Fienden sendte ut et rekordantall angrepsdroner mot Ukraina. Hovedmålet for angrepet var Kyiv, sier sjefen for Ukrainas luftvåpen, Mykola Olesjtsjuk, i en uttalelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge luftvåpenet ble det skutt ned 74 av 75 Shahed-droner. Av de nedskutte dronene, ble 66 skutt ned over Kyiv og regionen rundt. Angrepet varte i seks timer, opplyser myndighetene i Kyiv.

Vitner Reuters har snakket med, hørte dronemotorer og eksplosjoner gjennom natten. Lørdag så AFP-journalister innbyggere i Kyiv rydde opp etter knuste vinduer og andre skader i byens Dniprovskyj-distrikt.

Jente såret

Deler av de nedskutte dronene traff boliger og andre bygninger, og såret fem personer, opplyser Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko på Telegram. Blant de sårede er en elleve år gammel jente.

Delene har truffet leilighetsbygg i minst tre nabolag og startet en brann i en barnehage, sier Klitsjko videre.

Ifølge Ukrainas energidepartement mistet 77 bolighus og 120 øvrige bygninger sentralt i Kyiv strømmen som følge av at angrepet kuttet en strømledning, men senere på dagen var strømmen tilbake.

Minnes holodomor

Ukrainske myndigheter mener det er symbolsk at hovedstaden ble rammet av et så omfattende angrep samme dag som Ukraina markerer minnedagen for holodomor.

– Mer enn 70 Shahed-droner natten før holodomor-minnedagen. Den russiske ledelsen er stolt av det faktum at den kan drepe, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sosiale medier.

Holodomor er det ukrainske begrepet for hungersnøden som rammet den ukrainske sovjetrepublikken i 1932–33. Internasjonale forskere mener mellom 3 og 4 millioner mennesker døde under hungersnøden, men andre anslag varierer kraftig.

Powered by Labrador CMS