Nyheter

SLAGKRAFT: En M2 Bradley stormpanservogn tilhørende den ukrainske 47. brigade.

Vestlig panser påfører Russland store tap

De amerikanskproduserte stormpanservognene skal være svært effektive i kampen mot angripende russiske styrker.

Publisert

10. oktober 2023 iverksatte Russland en vinteroffensiv mot den ukrainske frontlinjen i Avdiivka, i Donbas-regionen øst i Ukraina. Ifølge Forbes bestod offensiven av rundt 40.000 soldater og tusenvis av kjøretøyer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De offensive operasjonene skal siden den gang ikke ha gått spesielt bra for de russiske styrkene, skriver Forbes.

Ny strategi

Russlands nye strategi skal være å slite ut Ukraina over tid med en utmattelseskrig, men det kan bli vanskelig dersom Russland fortsetter å miste langt flere soldater og kjøretøyer enn Ukraina. Med denne strategien i bakhodet har slaget om Avdiivka vært en katastrofe for Russland og er akkurat den typen slag Kremlin ikke har råd til, dersom deres mål er å slite ut det ukrainske forsvaret over tid.

Les også: Estland har kjøpt samme bærbare luftvern som Norge

Ifølge Forbes skal Russland ha mistet minst 411 stridsvogner, stormpanservogner og artilleri i det så langt mislykkede angrepet på Avdiivka. Til sammenligning skal de ukrainske styrkene i samme område ha mistet rundt 30 tyngre kjøretøyer.

Døde og sårede på russisk side skal i en sektor ved fronten ha vært over 13.000. På ukrainsk side skal tapstallene være lavere og ligge rundt et par tusen.

Massakre på åpne sletter

Ved fronten i Avdiivka har russerne gjentatte ganger skiftet taktikk for å avlaste forskjellige deler av sine styrker. I oktober var angrepene rundt Avdiivka mekanisert med stridsvogner og stormpanservogner i første linje.

Etter hvert som ukrainske miner, artilleri og droner ga de mekaniserte styrkene store problemer, sendte russerne inn fotsoldater som skal ha blitt massakrert på de åpne slettene. Deretter forsøkte russerne å ta i bruk droner med eksplosiver for å ødelegge de ukrainske forsyningslinjene, noe som heller ikke skal ha fungert.

SLAGMARK: En skjermdump av en dronevideo viser de åpne slettene og hull etter utallige artillerinedslag ved den ødelagte byen Stepove i nærheten av Avdiivka.

Den siste tiden skal de russiske angrepene ha bestått av både stridsvogner, stormpanservogner og infanteri, men i den viktigste nordlige delen av slagmarken, i området Stepove, er forholdene for de russiske angriperne brutale.

I Stepove holder Ukrainas 47. brigade til. Denne brigaden har en miks av amerikanske M2 Bradley stormpanservogner og tyskproduserte Leopard 2 stridsvogner, som ifølge Forbes påfører russerne store tap. 47. brigade mottok alle de 192 Bradley-vognene som USA donerte i 2023.

Utgjør stor forskjell

I sin artikkel viser Forbes til analytiker Donald Hill. I et nyhetsbrev skriver han at i det russiske soldater og kjøretøyer beveger seg ut på de åpne slettene, blir de påført tap av ukrainske droner og artilleri. De blir beskutt helt til angrepet mister sitt momentum og stopper opp.

Deretter iverksetter ukrainerne motangrep, noen ganger med Leopard stridsvogner og ofte med Bradley stormpanservogner. Stormpanservognene beskyter trelinjene med sine 25 mm kanoner, samtidig som de har med seg små enheter med soldater som rydder resterende russiske styrker av banen. 

Når jobben er gjort, trekker de ukrainske styrkene seg tilbake til sine forsvarsstillinger og venter på det neste russiske angrepet, skriver Hill videre.

Akkurat denne taktikken skal fungere spesielt godt for 47. brigade på grunn av ildkraften fra Bradley stormpanservognene, som har vist seg å være effektiv mot både russisk panser og infanteri.

De amerikanske stormpanservognenes reaktive pansring skal også være godt rustet for å stå imot rakettdrevne panserverngranater (RPG). Det holder ikke bare mannskapet på vognene i live, men gir dem også selvtilliten til å aggressivt angripe russerne, noe som utgjør en stor forskjell, ifølge Hill.

Powered by Labrador CMS