Nyheter

Forsvarets forum beklager

Forsvarets forum beklager at vi ikke fanget opp flere tilfeller av plagiat i et debattinnlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 15. mars 2022 publiserte Forsvarets forum et debattinnlegg med tittelen «Prisen for å sikre Norge som fritt og uavhengig har gått kraftig opp».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I etterkant av publiseringen er redaksjonen blitt gjort oppmerksom på at sentrale deler av innlegget er direkte avskrift av en kommentar skrevet av sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore i Vårt Land, publisert i samme avis 30. januar i år.

Tittelen på Bores kommentar er:

«Prisen på å sikre Norge har gått kraftig opp»

Tittelen på debattinnlegget publisert i Forsvarets forum er endret fra skribentens forslag, men er like fullt hentet fra siste avsnitt i det aktuelle innlegget:

«Prisen for å sikre Norge som fritt og uavhengig har gått kraftig opp»

Vårt Land-redaktørens kommentar slutter slik:

«Det er diskusjon som er overmoden. Prisen på å sikre Norge som fritt og uavhengig har gått kraftig opp. Det viktigste må være at vi tar oss råd til å forsvare det vi har.»

Debattinnlegget publisert i Forsvarets forum slutter slik:

«Det er diskusjon som er overmoden.

Prisen for å sikre Norge som fritt og uavhengig har gått kraftig opp. Det viktigste må være at vi tar oss råd til å forsvare det vi har.»

Midt i innlegget publisert i Forsvarets forum står følgende:

«Forslag om å øke forsvarsbudsjettet med over 50 prosent vil neppe bli noen valgvinner. Men det er ikke økonomisk umulig.

Norge har båret et slikt nivå på forsvarsutgifter i store deler av etterkrigstiden. Det vil bety noen tøffe valg der det må kuttes i store budsjettposter. Kanskje det ikke kan lukte nylagt asfalt på hvert nes? Kan vi nøye oss med verdens nest beste sykmeldingsordning? Kan noen skattekutt reverseres?»

Dette er direkte avskrift av Vårt Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bores kommentar, der følgende kan leses:

«Forslag om å øke forsvarsbudsjettet med over 50 prosent vil neppe bli noen valgvinner. Men det er ikke økonomisk umulig. Norge har båret et slikt nivå på forsvarsutgifter i store deler av etterkrigstiden. Det vil bety noen tøffe valg der det må kuttes i store budsjettposter. Kanskje det ikke kan lukte nylagt asfalt på hvert nes? Kan vi nøye oss med verdens nest beste sykmeldingsordning? Kan noen skattekutt reverseres?»

Forsvarets forum beklager overfor Vårt Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bore og våre lesere for at vi ikke fanget opp disse tilfellene av plagiat, som utgjør 103 av 416 ord i det aktuelle debattinnlegget, og at det ble publisert uten kildehenvisning.

Forsvarets forum har vært i kontakt med innleggsforfatter Tom Myrvold, ordfører for Høyre i Ørland kommune, som vedkjenner forholdet og beklager overfor opphavspersonen.

Forsvarets forum vil minne om at kilde/opphavsperson alltid skal oppgis ved sitering, og at all sitering må foregå i «samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger», slik Norsk Redaktørforening skriver i sin veileder.

Powered by Labrador CMS