Nyheter

OLJETANKER: Makran er en tidligere oljetanker som er ombygd for å fungere som en flytende base. Nå er skipet på vei til Russland.

Iranske marinefartøy følges av det danske forsvaret

Marinefartøyene er på vei til Sankt Petersburg for å delta i en marineparade.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det danske forsvaret følger rutinemessig to iranske krigsskip i dansk farvann. Det dreier seg om det ombygde tankskipet Makran ved Femern Bælt og fregatten Sahand ved Bornholm, skriver det det danske forsvaret på Twitter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De to skipene forlot havnebyen Bandar Abbas i mai. Den ombygde oljetankeren Makran har blitt utstyrt med et helikopterdekk og kan brukes som en flytende base og plattform for operasjoner med helikopter og droner.

Etter å ha seilt gjennom den engelske kanal er de iranske marinefartøyene nå på vei inn i Østersjøen. Søndag 25. juli skal skipene delta i den årlige marineparaden i Sankt Petersburg.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA vil landets nye marinesjef, admiral Hossein Khanzadi, delta i den russiske paraden etter invitasjon fra den russiske forsvarsministeren.

Les mer: Iranske marinefartøy seiler gjennom Den engelske kanal

FREGATT: Den iranske fregatten Sahand fotografert i nærheten av Bornholm.

Russiske ubåter i dansk farvann

Tidligere denne måneden passerte flere russiske marinefartøyer gjennom dansk farvann. Fartøyene seilte gjennom Storebælt, som er sundet mellom Sjælland og Fyn i Danmark.

Alle fartøyene var på vei til Sankt Petersburg, hvor de skal delta i marineparaden, opplyste det danske forsvaret på sine nettsider.

Les mer: Russiske atomubåter seiler gjennom dansk farvann

Det var snakk om den russiske ubåten «Knyas Vladimir» som er 170 meter lang og kan utrustes med 16 Bulava-missiler som bærer atom-stridshoder. Tidligere passerte også den russiske destroyeren «Admiral Kulakov», samt «Orel», som er en ubåt av Oscar II-klassen.

– Det er i ferd med å bli en fast tradisjon at russiske marinebåter og ubåter seiler gjennom dansk farvann for å nå marineparaden i slutten av juli. Og så lenge de overholder reglene i havrettskonvensjonen, har de rett til å seile gjennom danske farvann, sier sjefen for Sjøforsvarets nasjonale maritime operasjonssenter, Per Ring Henriksen.

Økt samarbeid mellom Iran og Russland

De iranske skipene vil sannsynligvis fortsette til Sankt Petersburg innerst i Østersjøen. Besøket kan være et tegn på tettere samarbeid mellom de to Moskva og Teheran.

Den russiske marinen markerer «Marinens dag» med en parade i slutten av juli hvert år. I fjor deltok 46 krigsskip og ubåter, fly, helikoptre og over 4000 soldater fra marinen.

PARADE: Russlands president Vladimir Putin deltar på paraden i Sankt Petersburg i 2017.
Powered by Labrador CMS