Nyheter

I SAMME BÅT: Forsvarssjefen tok nordiske kolleger med på bøljan blå. På bildet foran i båten er den finske forsvarssjefen Timo Kivine, og den svenske forsvarssjefen Micael Bydén. Bak sitter den norske forsvarssjefen Eirik Kristoffersen, sammen med den danske stabsjef Kenneth Pedersen.

Cold Response kan bli en nordisk øvelse

RÅDHUSKAIA (Forsvarets forum): De nordiske forsvarssjefene møttes i Oslo denne uka. Svensk og finsk Nato-medlemskap kan gi dem nye verktøy.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal snakke videre om hvordan dette kan gjøres i en nordisk ramme. At vi ikke bare øver i Norge, men også i Sverige, Finland og Danmark.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier forsvarssjefen Eirik Kristoffersen. Han gir et intervju til Forsvarets forum på Rådhuskaia torsdag, før han skal ta med danske, finske og svenske kolleger på båttur gjennom Oslofjorden.

Svergie og Finland har formelt søkt Nato-medlemskap og kan dermed snart gå fra å være partnere, til også å være allierte. Det åpner opp nye muligheter for det nordiske forsvarssamarbeidet, ifølge Kristoffersen.

Les også: Norge skal bidra til opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia

Han forteller i sommervarmen at de nordiske landene konkret har diskutert at den norske øvelsen Cold Response 2024, kan bli en nordisk øvelse om to år.

OSLO: Forsvarssjefen Eirik Kristoffersen på Rådhuskaia i Oslo.

Kristoffersen påpeker at Danmark også inkluderer Grønland og sier:

– Så i Norden er det ikke bare de fire nasjonene, det er også Island, og Grønland på Danmark sin side, som fører til at det er mange ting som vi kan øve på, sier han.

Cold Response er norsk militærøvelse, som har blitt arrangert siden 2006, hvor Norge inviterer allierte og partnernasjoner til å delta. Over 30 000 soldater fra 27 land og en rekke sivile etater har deltatt på øvelsen, står det på Forsvaret nettside. Sverige og Finland har deltatt på øvelsen tidligere.

Torsdag møtte Kristoffersen den svenske forsvarssjefen Micael Bydén, den finske forsvarssjefen Timo Kivine og stedfortreder for den danske forsvarssjefen, stabssjef Kenneth Pedersen.

Les også: Forsvarsminister Gram: Utviklingen i Østersjøen blir mer viktig for Norge

Med en rib ble forsvarssjefene fraktet fra Oslo til Horten av Forsvarets spesialstyrker, der de diskuterte svensk og finsk Nato-medlemskap og nordisk forsvarssamarbeid.

Nordisk forsvarskonsept

Kristoffersen forteller at med hele Norden som Nato-land, vil det nordiske forsvarssamarbeidet bli helt annerledes enn tidligere. Han peker på nye muligheter som deling av informasjon, teknologi og felles planlegging.

– Det vi skal bli enige om er et nordisk forsvarskonsept i rammen av Nato. Hvis man ser på kartet er det enorme muligheter for felles planlegging. Vi vet at vi er flinke til å støtte hverandre, men vi kan også se på hvordan vi kan ha mer utholdenhet og bedre forsyningssikkerhet i nordisk ramme, sier Kristoffersen.

NORDISK SAMTALE: Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen sammen med den svenske forsvarssjefen Micael Bydén, prater med soldater fra Forsvarets spesialstyrker som skal kjøre de til Horten.

Konseptet er en del av Nato-planen, men vil ha mer detaljerte planer for hvordan de nordiske landene skal forsvare Norden, i overgangen mellom fredstid og en artikkel 5-situasjon.

– Da vil vi se på hva det betyr for oss i det daglige og i tilfelle i krise og krig. Vi ser også på hva dette her betyr innenfor materielt samarbeid, sier Kristoffersen.

En styrket allianse og nye muligheter

– Det er mange muligheter, noen som vi ser og noen som vi ikke kan se ennå. Det handler bare om å starte, og det er derfor vi er her nå, sier den danske stabssjefen Kenneth Pedersen.

Det nordiske forsvarssamarbeidet i Nato-rammen vil gi smartere løsninger, mener Pedersen.

– Landene ikke er like, men de komplementerer de hverandre, sier han.

SAMLET: Forsvarssjefene sammen med soldater fra Forsvarets spesialstyrker. Fra venstre: stabsjef Kenneth Pedersen, forsvarssjef Erik Kristoffersen, den finske forsvarssjefen Timo Kivine og den svenske forsvarssjefen Micael Bydén.

Pedersen påpeker i likhet med Kristoffersen at Grønland tilhører Danmark, og sier at landet derfor er en arktisk nasjon.

Les også: Riktige premisser for nordisk forsvarssamarbeid

Bydén forteller at med Sverige og Finland som Nato-medlemmer vil samarbeidet bli endret til det bedre. Han påpeker at det vil bli lagt vekt på operative spørsmål i forbindelse med søknadene videre.

– Dette vil bli enda mer prioritert og gjøre oss bedre som nordiske medlemmer. Det vil styrke alliansen, sier han og legger til at samarbeidet kommer til å bli mer intensivt.

Forsvarssjef Kivine legger til at samarbeidet vil akselerere til et nytt nivå, hvis alle landene er medlem av Nato.

– Vi vil dekke alle sektorer der vi samarbeider, og deler informasjon, sier han.

Powered by Labrador CMS