Nyheter

FYSISKE KRAV: For å få karakter fem må man løpe 3000 meter på under 14 minutter.

Ble nektet vitnemål etter stryk på løpetest – møter FD i retten

En tidligere student ved Cyberingeniørskolen bestod ikke kravet på 3000-meteren og fikk ikke vitnemål. Neste uken går saken for retten i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter tre år på Cyberingeniørskolen står en tidligere ingeniørstudent uten vitnemål, på bakgrunn av at han strøk på 3000-meteren. Neste uke skal han møte Forsvarsdepartementet i Oslo tingrett.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Teknisk ukeblad omtalte saken først.

Ifølge Forsvarets nettsider er kravet til ingeniørstudentene karakter fem på fysiske tester, noe som for menn innebærer å løpe 3000 meter på under 14 minutter.

– NN (den tidligere studenten, red.anm) har gjennomført og bestått treårig bachelorgrad ingeniør ved Forsvarets høgskole, men blir nektet vitnemål for utdannelsen, skriver mannens advokat i sitt sluttinnlegg, ifølge TU.

Selvstendig studium

Ifølge Forsvaret er bachelor i ingeniørfag et selvstendig studium som gir rett til vitnemål uavhengig av at utdannelsens militære del. Befalsutdanningen, som de fysiske testene ifølge advokaten er en del av, inngår ikke i bachelorgraden som ingeniør.

Dette er Forsvarsdepartementet uenig i.

– Det fremstår for staten som ganske opplagt at studiet NN startet på i (...) – og som han nå krever å få utstedt vitnemål for å ha gjennomført – inkluderte militær del med krav om bestått 3000 meter, skriver Regjeringsadvokaten i sitt sluttinnlegg.

Les også: Ni av ti bestod Forsvarets fysiske krav, men Forsvaret er ikke fornøyd.

– Kan ikke få utstedt vitnemål

I sluttinnlegget fra Regjeringsadvokaten trekkes Forsvarets beskrivelse av studiet frem:

– Studiet gir deg en ingeniørutdanning innen data- og kommunikasjonssystemer kombinert med militær utdanning som spesialist, befal eller offiser. Utdanningen har en varighet på tre til fire år avhengig av den militære tilleggsutdanningen, og fører til en bachelorgrad i ingeniørfag med fordypning i telematikk.

– Samlet sett mener staten det er klart at studiet inkluderte en militær del, med krav om å ha gjennomført 3000 meter på en viss tid. Partene er enige om at NN ikke har gjennomført 3000 meter med de krav som stilles.

Ettersom studenten ikke bestod den militære delen av studiet, har han derfor ikke krav på vitnemål, ifølge Forsvarsdepartementet.

– Ettersom det i dagjeldende forskrift for FHS § 10-1 heter at vitnemål skal utstedes «[e]tter at studentene har gjennomført og bestått utdanningen», kan ikke NN få utstedt vitnemål for gjennomført utdanning ved FHS.

Powered by Labrador CMS