Meninger

TOP GUN: For mange er det en drøm å sette seg inn i et jagerfly, akkurat som Tom Cruise i «Top Gun». Populariteten kan også tiltrekke seg en god del ukvalifiserte søkere.

Digitale tester er fremtiden

Mindre manuell saksbehandling, kortere reisevei for kandidater, bedre ressursbruk og mer effektiv gjennomføring av tester er resultatet når seleksjonen til utdanning i Forsvaret digitaliseres.

Publisert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) søknadsbehandler søkere til utdanning i Forsvaret. I det siste året har en 100 prosent digitalisering og bedre samarbeid internt i Forsvaret sørget for en mer effektiv søknadsbehandling for flyver- og navigatørutdanningen. Forsvarets sanitet (FSAN) eier de digitale testene og innholdet, og er med å vurdere resultater.

Populær utdanning

Flyger- og navigatørutdanningen er en ettertraktet utdanning i Forsvaret. Hvert år søker rundt tusen potensielle flygere denne utdanningen. For mange er det en drøm å sette seg inn i et jagerfly, akkurat som Tom Cruise i «Top Gun». Men populariteten kan også tiltrekke seg en god del ukvalifiserte søkere.

Søknadsskjemaet har i år blitt oppgradert. Søkere må bekrefte at de tilfredsstiller formelle krav for at de skal kunne gå videre i søknadskjemaet for å besvare flere spørsmål. Hvis det er et absolutt krav de ikke tilfredsstiller, kommer de seg ikke videre, og søknaden avsluttes.

Færre ukvalifiserte søkere

Det nye søknadsskjemaet gir resultater. Tidligere har Forsvaret hatt flere søkere til flygerutdanning, men høyere andel søkere som ikke tilfredsstiller formelle krav. Ved hjelp av dette skjemaet ser vi et noe lavere søkertall, men høyere antall godkjente søkere. Dette gir oss bedre tid til den manuelle saksbehandlingen, og effektiviserer seleksjonsprosessen uten å miste gode søkere.

SELEKSJON: Trond Søby er glad for digitalisering av Forsvarets seleksjonsprosess.

De som går videre etter innledende grovseleksjon, med bakgrunn i formelle krav, blir innkalt til fase 1 av seleksjonen. I denne fasen skal de gjennomføre datatester som omhandler psykologiske prøver og kunnskapsprøver.

Bruker eksisterende sesjonssentre

Luftforsvarets rekrutterings- og seleksjonssenter (LRSS) er ansvarlig for gjennomføring av innledende seleksjon. LRSS har tidligere reist rundt i hele landet og møtt kandidater i de største byene for å gjennomføre testene som tilhører fase 1.

Kvalifiserte kandidater har i år blitt innkalt til det sesjonssenteret som er nærmest hvor de studerer, er inne til førstegangstjeneste eller andre forhold med tanke på bostedsadresse.

Det har vært et tett samarbeid mellom LRSS, saksbehandlere i FPVS og sesjonssenterne samt Cyberforsvaret (CYFOR) for å kartlegge hvor de ulike kandidatene skal møte. Løsningen er ressursbesparende for seleksjonen, både for FPVS, LRSS og kandidatene. Kandidatene har fått kortere reisevei, og nesten ingen har hatt behov for overnatting.

Får resultatene rett inn i systemene

For opptaket i 2023 har testene i fase 1 blitt digitalisert og gjennomføres på Forsvarets PC-er. Sesjonssenterne har tatt imot kandidatene med åpne armer, og testene er gjennomført profesjonelt.

Når alle delprøvene er ferdig, kan LRSS gå inn i systemet og vurdere resultatene basert på formelle krav til utdanningen. Tidligere har testene krevd manuell retting, men nå kommer resultatene direkte inn i Forsvarets digitale personellsystem etter endt prøve.

Brukes også for årsstudium

Prosedyren for gjennomføring av innledende tester på et sesjonssenter har også blitt en del av seleksjonsprosessen til studiet «Årsstudium i ledelse og militære operasjoner» i Forsvaret.

Digitale tester er fremtiden med tanke på de innledende prøvene der kandidatene får kort reisevei, møter ved sitt nærmeste sesjonssenter og testresultatene kommer rett inn i systemet til vurdering for seleksjonsansvarlige.

Powered by Labrador CMS