Nyheter

PÅ VEI: Soldater fra Mottak- og transportbataljonen (M&T BN) i Forsvarets Logistikkorganisasjon bistår med flytting av materiell for allierte styrker på Elverum togstasjon i samarbeid med HV, i forbindelse med Cold Response 2022. Bildet er datert 28. januar.

2200 allierte soldater har ankommet for øvelse Cold Response

Man skal tilbake til tidlig 80-tall for å finne en så stor overflate- og luftstyrke i norske områder som den som skal delta i øvelse Cold Response i mars.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Øvelsens hovedscenario finner sted fra midten til slutten av mars, men allierte styrker har allerede begynt å ankomme Norge.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Status fredag 4. februar, var at 2200 utenlandske soldater er ankommet. Det ventes ytterligere 3000 til 4000, opplyste Heimevernet under et digitalt informasjonsmøte.

– Denne gangen blir det fokus på det de fleste ikke kommer til å se, sa oberstløytnant Lars Petter Kolle ved Forsvarets operative hovedkvarter under møtet. Han arbeider med å planlegge øvelsen. Kolle opplyste at øvelsen har vært under planlegging i over tre år.

Foreløpig er det 28 nasjoner påmeldt og omtrent 35.000 deltakere. Omtrent 10.000 av disse kommer til å være på sjøen, og det er varslet at to hangarskip skal delta.

Totalt er det ventet mellom 50 og 60 deltakende fartøy i øvelsen.

Det kommer til å være militær aktivitet fra Fredrikstad i sør til Tromsø i nord.

På luftsiden skal det delta 220 fly og helikoptre, opplyste talsperson Stian Roen i Luftforsvaret. Cirka 5500 allierte skal delta i luftdomenet.

Rettelse: I bildeteksten stod det at soldatene som arbeidet sammen med HV var fra Hæren. Dette er endret til at soldatene var fra Forsvarets logistikkorganisasjon. Rettelsen er gjort 22.03.2022, klokken 10.42.

Powered by Labrador CMS