Nyheter

F-35: I februar overtok F-35 Nato-beredskapen Quick Recation Alert. På bildet ser vi et norsk F-35A og et russisk Mainstay-fly over norskehavet.

FOH: Flere fly og flere fartøy bidrar til økt norsk årvåkenhet

Russisk aktivitet i nord er likevel forutsigbart og gjenkjennelig, sier Ivar Moen i Forsvarets operative hovedkvarter.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om ikke den russiske invasjonen har ført til russisk aktivitet i nordområdene, har Forsvaret imidlertid økt sin «årvåkenhet» i nord. Det sier oberstløytnant ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) Ivar Moen til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg kan ikke gå inn på enkeltkapasiteter. Det er litt flere fly og det litt flere fartøy som bidrar til å gi et godt bilde av totalaktiviteten i nord.

Moen sier at det ikke registrert en endring i det russiske operasjonsmønsteret.

– Det er forutsigbart og gjenkjennelig, fortsetter Moen som viser til at Forsvaret blant annet benytter seg av satellitter, radarer, fly og fartøy for innhente et best mulig situasjonsbilde i norske nærområder.

Cold Response går som planlagt

Forrige uke fortalte sjef for FOH Ynge Odlo at øvelse Cold Repsonse skulle gjennomføres etter planen, uavhengig av krigen i Ukraina:

– Det er en svært alvorlig situasjon, og det er surrealistisk. Likevel er det ikke overraskende da vi har sett den russiske styrkeoppbyggingen ved grensen til Ukraina over lengre tid, sa Odlo.

Les også: Offisersforbundet kritisk til avlyst vinterøvelse

Moen understreker også at den sikkerhetpolitiske situasjonen samt tidligere koronavlyste øvelser, gjør årets Cold Response ekstra viktig.

Øker den operative evnen

– Det bidrar til å øke vår operative evne, og situasjonen (i Ukraina) øker betydningen av at vi gjennomfører operasjoner.

Ifølge Forsvaret skal 28 nasjoner med til sammen 35.000 soldater delta under Cold Response. Av disse er 14.000 landstyrker, 13.000 er sjøstyrker om bord på fartøy, mens 8000 er luftstyrker. Øvelsen gjennomføres i mars og april 2022.

Powered by Labrador CMS