Nyheter

BLOKADE: En demonstrant blir arrestert da politiet fjerner lastebilsjåfører og støttespillere etter at en rettskjennelse ga politiet makt til å håndheve loven etter å ha blokkert tilgangen fra Ambassador Bridge, som forbinder Detroit og Windsor, ettersom lastebilsjåførene og deres støttespillere fortsetter å protestere mot COVID- 19 vaksinemandater og restriksjoner i Windsor, søndag 13. februar 2022.

Bro mellom USA og Canada er åpnet igjen

Den viktige Ambassador-broen, som går mellom Detroit i USA og den canadiske byen Windsor, er åpnet igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Broen går mellom Detroit i USA og Windsor i Canada, og 25 prosent av eksport og import mellom de to landene passerer broen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Søndag kveld kunne selskapet som eier broen, endelig melde at trafikken er i gang igjen.

Protesten har vært rettet mot koronarestriksjonene, og spesielt krav om vaksinering for lastebilsjåfører samt andre påbud, som bruken av koronapass for å komme inn på restauranter, barer og andre offentlige steder.

Samtidig er det ingen tegn til at blokaden i Ottawa nærmer seg slutten. Der har lastebilsjåfører blokkert sentrum av byen av samme grunn i over to uker.

En ikke navngitt tjenestemann sier at statsminister Justin Trudeau skal ha et digitalt møte med provinslederne mandag morgen.

Canada har innført langt strengere koronarestriksjoner enn USA, men canadiere flest har støttet dem. Mesteparten av befolkningen er dessuten vaksinert, og dødsraten i forbindelse med covid-19 er en tredel av hva den er i USA.

Tauet bort biler

Windsor-politiet oppgir at de har pågrepet 25–30 personer og tauet bort sju biler ved Ambassador-broen. Fem andre biler er tatt i beslag.

Kun et fåtall demonstranter var søndag igjen etter at politiet dagen før klarte å overbevise mange om å flytte bilene de hadde brukt til å blokkere broen.

Varer til en verdi av 323 millioner dollar – 2,8 milliarder kroner – krysser broen hver dag, noe som gjør den til en av de viktigste handelskorridorene mellom USA og Canada.

Siden demonstranter begynte å blokkere broen 7. februar, har bilfabrikker måttet stenge eller redusere produksjonen på grunn av mangel på deler. Bilindustrien er allerede hardt rammet av mangel på databrikker og andre forstyrrelser i leveransekjedene på grunn av pandemien.

Fortsetter i Ottawa

I Ottawa har blokaden ført til raseri blant byens innbyggere. Det er også rettet mot politiet og regjeringen som ikke har greid å fjerne demonstrantene, mange av dem lastebilsjåfører. Trudeau har så langt ikke ønsket å sette inn militæret mot demonstrantene.

Søndag så det ut til at ordfører Jim Watson hadde greid å inngå en avtale med demonstrantene om at de skulle flytte aktivitetene sine til regjeringskvartalet og ut av boligstrøk.

Han offentliggjorde også et brev fra en av protestlederne, Tamara Lich, der hun skriver at demonstrantene vil følge oppfordringen om å flytte blokaden, men senere har hun avvist at det er inngått noen avtale.

Powered by Labrador CMS