Nyheter

KHARKIV: En ukrainsk soldat går forbi vrakrester fra et russisk Su-34 bombefly. Dette bildet er fra mars 2022. Nå hevder Ukraina at de har skutt ned flere fly av samme type.

Hevder å ha skutt ned tre russiske bombefly

Ukrainske styrker skjøt ned tre russiske bombefly av typen Su-34 fredag, hevder landets president og luftforsvar.

Publisert Sist oppdatert

Det russiske militæret har ikke meldt noe om den angivelige nedskytingen, men russiske militærbloggere har omtalt tapet, og analytikere antyder at det trolig er Patriot-raketter fra USA som ble brukt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kommandør Mykola Olesjtsjuk i det ukrainske luftforsvaret er blant dem som hevder flyene ble skutt ned.

På Telegram skriver han «minus tre russiske Su-34-bombefly!». 

Luftforsvarets talsperson Jurij Ihnat beskriver det på nasjonal TV som en «strålende planlagt operasjon».

– Det har ikke vært Su-34 på en stund i våre positive statistikker, sa han, og la til at flytypen er blant Russlands mest moderne for bombing og andre angrep.

Hylles av Zelenskyj

Det russiskvennlige nettstedet Eurasia Daily skriver ifølge Reuters at den ukrainske påstanden er troverdig. 

Rakettene, som har en rekkevidde på 160 kilometer mot flygende mål, kan ha blitt fyrt av fra Dnipros vestside, heter det videre.

Den ukrainske luftfartseksperten Valerij Romanenko sier til den ukrainske radiokanalen NV at han tror det ble brukt Patriot-raketter i nedskytingen.

– Dette var en situasjon der russerne slapp oppimot 100 bomber i sør. Tre fløy sammen og ble tatt. De tok ikke helt med i betraktningen at Patriot har en rekkevidde på 160 kilometer, sier han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyllet i sin daglige videotale luftforsvaret i Odesa-regionen for å ha skutt ned flyene i den relativt nærliggende Kherson-regionen.

Sjelden opptur

Området ble okkupert i starten av den russiske invasjonen. Ukrainske styrker har forsøkt å vinne tilbake territorium, og i november befestet de stillinger på den østlige bredden av Dnipro-elva i Kherson.

De ukrainske oppturene på slagmarken har kommet sjeldnere siden landet gjorde store framskritt nordøst og sør i landet i en offensiv for et års tid siden. 

En motoffensiv ble igangsatt i øst og sør i juni, men framgangen har vært begrenset, noe Zelenskyj har erkjent.

Han har imidlertid avvist utspill fra hærsjef Valerij Zaluzhnyj om at krigen har blitt en utmattelseskrig, og at man derfor må legge om taktikken.

Powered by Labrador CMS