Nyheter

TO PROSENT: Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen vil nå Natos mål om å bruke to prosent av BNP på forsvar i neste langtidsplan for Forsvaret.

Regjeringen vil nå toprosentmålet i år

Langtidsplanen for Forsvaret for 2025 til 2028 legges frem 5. april. I planen sikter regjeringen seg inn på å bruke to prosent av BNP på forsvar.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Norge planlegger å bruke to prosent av BNP på forsvar i 2024, noe som er i tråd med Natos mål satt i 2014.
  • Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at forsvarsplanen er for å sikre trygghet og unngå konflikt, gitt den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Regjeringen vil bruke to prosent av Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) til forsvar allerede i 2024.

Det sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under en pressekonferanse etter å ha møtte de parlamentariske lederne på Stortinget.

Regjeringen foreslo i oktober et forsvarsbudsjett for 2024 på 90,8 milliarder. Dette tilsvarer 1,8 prosent av BNP.

Hvor mye prislappen for å nå toprosentsmålet til Nato er får ikke Forsvarets forum svar på.

Ønsket fra regjeringen har vært at de vil ha et bredt forlik med de andre partiene om langtidsplanen for Forsvaret.

Denne planen gjelder for årene 2025 til 2028, og skal legges frem 5. april.

– Det kommer til å være et kraftfullt signal fra Norge inn mot Nato-toppmøtet i juli at vi har nådd det målet på linje med mange av våre allierte. Jeg opplever at det er en bred forståelse og støtte til den ambisjonen i Stortinget, og det er bra, sa Støre.

Nato satte et mål om at alle medlemslandene skal bruke to prosent av BNP på forsvar i 2014. Norge har aldri nådd det målet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Norge truer ingen

Statsministeren sier at den sikkerhetspolitiske situasjonen rundt Norge og i Europa kanskje er den mest alvorlige på mange tiår med tanke på Russlands invasjon av Ukraina.

– Dette er en plan for trygghet for Norge, trygghet for våre allierte. Norge truer ingen. Dette er en plan for å unngå konflikt, sa Støre.

Også finansminister forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) deltok i pressekonferansen.

Han sier at det i langtidsplanen vil bli gitt stor plass til om personellet i Forsvaret.

– Vi sliter med ubalanser mellom materiell, personell og bygningsmasse som vi ønsker å balansere ut, dekke gapene og få det til å fungere, sier Gram,

Forsvarsministeren sier det handler om å utdanne flere, å beholde enda flere av dem som jobber i Forsvaret, rammevilkårene deres, at de oppgraderer bygningsmassen de skal bo i og at de bygger ut større kapasiteter når vi skal ta inn flere, sier han.

Gram sier det ikke er noen tvil om at de må bruke de første årene på å få det de allerede har og det de har vedtatt at de skal ha til å virke.

– Samtidig som vi legger grunnlag for nye vekster. Vi må ha grunnmuren på plass slik at vi gradvis kan innføre nye våpensystemer og strukturelementer, sier han.

Må reflektere situasjonen

Guri Melby, partileder for Venstre, sier det som har vært viktig for dem i forhandlingene med regjeringen har vært å øke bevilgningen til Forsvaret i tråd med sikkerhetssituasjonen man nå lever i.

Hun legger til at det er viktig å huske at trusselbildet mot Norge er forandret og at forsvarssatsingen må reflektere det.

– Forsvarskommisjonen og forsvarssjefen har vært tydelig på at det er behov for betydelige investeringer. Både å ruste opp dagens struktur, men også å investere i ny og økt kapasitet i alle domener, både luft, sjø og på land. Det krever at vi starter opptrappingen nå, sier hun.

Powered by Labrador CMS