Nyheter

ENIGHET: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, EUs utenrikssjef Josep Borrell og utenriksminister Espen Barth Eide smiler sammen etter at avtalen var signert.

Norge inngår forsvarssamarbeid med EU

Norge og EU er enige om en avtale om forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Utenriksminister Espen Barth Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram signerte tidligere tirsdag under på en avtale om et sikkerhets- og forsvarssamarbeid med EU sammen med unionens utenrikssjef Josep Borrell.

Det skjedde i forkant av EUs årlige sikkerhetskonferanse Schuman Forum i Brüssel. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Russlands fullskala invasjon av Ukraina har endret våre sikkerhetspolitiske omgivelser. Nato er og forblir ankerfestet for norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Samtidig tar EU i større grad initiativ til også å fylle roller som er viktige for Nato, sier Bjørn Arild Gram i en pressemelding. 

– I tråd med dette har Norge og EU styrket samarbeidet, blant annet om støtte til Ukraina, både med materiell og felles treningsmisjoner, og tiltak for økt produksjonskapasitet i Europa, sier Gram.

Ministermøter

Siden starten av Ukraina-krigen har Norge og EU styrket samarbeidet, blant annet om støtte til Ukraina, felles treningsoperasjoner og tiltak for å øke produksjonskapasiteten av forsvarsmateriell i Europa.

Avtalen forlenger samarbeidet som allerede har pågått mellom Norge og EU i forbindelse med krigen. Intensjonen er at det nå vil bli bedre. 

– Dette gir oss et fundament for det samarbeidet vi allerede har, samtidig som vi peker på områder hvor vi er tjent med å samarbeide mer i fremtiden, sier Espen Barth Eide.

Norge vil blant annet bli invitert til ministermøter i EU, og det vil bli årlige dialoger om sikkerhet og forsvar på politisk nivå. 

Avtalen skal også gagne nordmenn som befinner seg i et EU-land, hvor tjenester i krisetid skal styrkes. 

Viktig for forsvarsindustrien

Den nye avtalen skal fungere som et rammeverk for forsvarsavtaler som Norge allerede har med EU. Den skal også identifisere nye områder for samarbeid, som hybride trusler og romfart.

– Dette er viktig også for norsk forsvarsindustri, sier Gram.

 

Powered by Labrador CMS