Nyheter:

SVERGES INN: William Burns i etterretningskomiteen onsdag.
SVERGES INN: William Burns i etterretningskomiteen onsdag.

Bidens CIA-sjef: – God etterretning er Amerikas første forsvarslinje

Mannen USAs president Joe Biden vil ha som sjef i CIA, sier organisasjonen skal være upolitisk og at Kina blir førsteprioritet dersom Senatet godkjenner ham.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Biden har nominert William Burns til å erstatte Gina Haspel, som ble direktør for etterretningsorganisasjonen under Donald Trumps presidentperiode.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I høringen i etterretningskomiteen onsdag sa Burns at karrieren i Midtøsten og Russland har fått ham til å sette pris på verdien av plettfri etterretning.

– Jeg lærte at god etterretning, levert med ærlighet og integritet, er Amerikas første forsvarslinje, sier 64-åringen.

– Jeg lærte at etterretningsfolk er nødt til å si til politiske beslutningstakere det de trenger å høre, selv om de ikke ønsker å høre det. Og jeg lærte at politikken må stanse der etterretningsarbeidet begynner, sier han videre.

Trekker fram Kina

Burns sa også at Kina er den viktigste utfordringen USA står overfor, noe som gjenspeiler uttalelser fra Biden og andre topper i Det hvite hus.

– Å utkonkurrere Kina vil være nøkkelen til vår nasjonale sikkerhet i mange tiår framover. Det vil kreve en langsiktig, klarsynt, tverrpolitisk strategi, underbygget av innenlands fornyelse og solid etterretning, sier Burns.

Burns er 64 år gammel, har vært tilknyttet amerikansk UD i over 30 år og har hatt ledende stillinger under fem tidligere presidenter. Under president Barack Obama var han viseutenriksminister, og under president George W. Bush var han ambassadør i Russland.

– Bill Burns er en eksemplarisk diplomat med flere tiårs erfaring på verdensscenen, der han har holdt vårt folk og landet vårt trygt og sikkert, sa Biden da nominasjonen ble kunngjort.

Leder tankesmie

Burns ledet også USAs delegasjon under forhandlingene som resulterte i den internasjonale atomavtalen med Iran i 2015. Trump trakk USA fra avtalen tre år senere, men Biden har sagt at han vil prøve å redde den.

Burns leder i dag tankesmia Carnegie Endowment for International Peace. Han har en doktorgrad fra Oxford-universitetet i Storbritannia og har fartstid som ambassadør i Jordan og Oman. Han var også høyt oppe i spekulasjonene om hvem som skulle bli Bidens utenriksminister. Der falt valget på Anthony Blinken.

Dersom Burns blir godkjent av Senatet, overtar han ledelsen fra Gina Haspel, CIAs første kvinnelige leder. Trumps valg av Haspel, som tidligere ledet CIAs beryktede torturprogram og deltok selv under tortur av fanger, ble møtt med en storm av protester, også fra ansatte i organisasjonen.

Powered by Labrador CMS