Nyheter

KJENT SKIP: Statsraad Lehmkuhl er Norges største seilskip, og ble bygget i Tyskland i 1914 som et skoleskip for den tyske handelsflåten.

Den nederlandske sjøkrigsskolen har signert femårskontrakt med Statsraad Lehmkuhl

Har signert femårig kontrakt for at nederlandske kadetter fortsatt skal få lederskapstrening på Statsraad Lehmkuhl.

Publisert

Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl har seilt med kadetter fra den nederlandske sjøkrigsskolen (Netherlands Defence Academy (NLDA)/Royal Netherlands Naval College (RNLNC) på ettårs-kontrakter siden 2018.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Hvorfor velger nederlenderne et norsk skip? Nordmenn er født med ski på beina, og de har mange seilskip i Nederland – men de har lugarer med plass til to, fire eller seks. På Statsraad Lehmkuhl sover man i to store rom i hengekøye. Det er rett og slett et konkurransefortrinn.

Det sier Håkon Vatle, direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl. Han forklarer det med at god sosial kompetanse er noe av de viktigste egenskapene nye ledere kan ha, og det er lettere når man er sammen tett i tett over lengre tid.

Forsvarets høgskole (FHS) med Sjøkrigsskolen har også en femårskontrakt med Statsraad Lehmkuhl som går ut i 2024. De startet samarbeidet med Statsraad Lehmkuhl i 2002. De seiler på vinteren, mens nederlenderne seiler på høsten.

Nederlenderne skal betale dagraten skipet har i dag, og Vatle sier prisen vil øke gradvis år for år. Han er glad for at de ønsker å inngå en kontrakt som skaper langsiktighet for driften.

– Det er jo fantastisk, og hadde ikke skjedd uten at den norske Sjøkrigsskolen har brukt oss. Det er ingen andre seilskip i verden som har to sjøkrigsskoler på ett skip, og jeg håper at dette styrkes i årene som kommer, sier Vatle.

Kommandør Fred Schoonderwoerd fra RNLN (Royal Netherlands Naval College) sier følgende i en pressemelding:

– Opplæring av våre kadetter om bord på Statsraad Lehmkuhl har vist seg å være helt uvurderlig gjennom de siste årene, og det løfter våre kadetter til helt nye høyder.

Powered by Labrador CMS