Nyheter

SMÅPENGER: Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen mener 2-3 milliarder er den reelle økningen og at gir Forsvaret «ingen verdens ting».

Forsker: – 15 milliarder ekstra til Forsvaret er en dråpe i havet

2-3 milliarder er den reelle økningen til Forsvaret fra Støre-regjeringen, mener Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen.

Publisert

Statsbudsjettet for neste år blir lagt fram for Stortinget fredag, men det er allerede nå klart at Forsvaret vil få økt sitt budsjett med 15 milliarder kroner - en økning på 20 prosent fra årets budsjett.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg synes dette nok en gang er altfor lite, og det styrker ikke forsvaret vårt i det hele tatt, sier Tor Ivar Strømmen, orlogskaptein og forsker ved Sjøkrigsskolen, til TV 2.

Forsvarsbudsjettet samlet vil være 90,8 milliarder kroner, men 7,5 milliarder til Ukraina er inkludert i de ekstra 15 milliardene

– De skjuler støtten til Ukraina inne i det som skal være økningen av forsvarsbudsjettet, og to tredjedeler av restbeløpet spises opp av inflasjon, som er ekstra høy på forsvarsmateriell, sier krigsforskeren.

Dessuten kjøper Norge mye forsvarsmateriell i utlandet og med dagens kronekurs får vi mye mindre for pengene, forklarer han.

– Da står vi igjen med 2–3 milliarder, som er den reelle økningen. Det gir Forsvaret ingen verdens ting, sier Strømmen.

Powered by Labrador CMS