Nyheter

HERMETIKK: Danmarks forsvarsminister understreker i pressekonferansen at danskene ikke burde hamstre varer til beredskapslageret, men heller rolig begynne å bygge et lite lager i husstanden.

Danskene oppfordres til å være forberedt

Myndighetene i Danmark kom med konkrete anbefalinger til hva danskene burde ha i et beredskapslager i tilfelle i en krisesituasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Dette handler om å være forberedt i tilfelle det skulle skje en hendelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen, under en pressekonferanse lørdag kveld. Sammen med direktør i beredskabsstyrelsen, Laila Reenberg, kunne de presentere en liste med forslag til hva en burde oppbevare i et beredskapslager.

– Hvis du er forberedt til å ta vare på deg selv og dine nærmeste, kan myndighetene fokusere innsatsen der behovene er størst, og arbeide for å normalisere situasjonen. Jo flere som er i stand til å klare seg selv og hjelpe andre rundt seg under og umiddelbart etter en krise, desto sterkere står vi som samfunn, lyder det i brosjyren fra Reenberg og beredskabsstyrelsen.

Nå skal danskene kunne klare seg i tre døgn under en krisesituasjon, i motsetning til Norge og
Sverige som anbefaler et beredskapslager som skal kunne holde i en uke.

Beredskabsstyrelsens anbefalingsliste:

Vann: Det anbefales at man har tre liter drikkevann per person, per døgn. Eventuelt vann til husdyr.

Mat: Det anbefales med langtidsholdbar mat, som i tillegg er enkel å tilberede.

Medisin og førstehjelp: Dette inkluderer nødvendige medisiner i husstanden, et førstehjelpsskrin og jodtabletter for personer under 40 år, samt gravide og ammende.

Varme: Det anbefales å ha tepper, dyner og varmt tøy tilgjengelig. Å beholde varmen i en krisesituasjon er nødvendig.

Andre nødvendigheter: Dette kan for eksempel være powerbanks til mobil, pc og nettbrett, en lommelykt, batterier, fysiske betalingskort, samt stearinlys og fyrstikker.

Særlige behov: Er man en sårbar borger, bor nær steder som kan bli rammet av flom – eller er det barn og eldre i husstanden? Da anbefales det også å være forberedt på dette. Dette kan for eksempel være at man skal kunne få hjelp fra sitt nettverk.

Kommunikasjon: En FM-radio, drevet på batterier eller solsceller. Eventuelt å bruke bilradioen.

Liste: beredskabsstyrelsen

Myndighetenes råd kommer etter en lengre debatt, hvor regjeringen tidligere i år avslo å gi konkrete anbefalinger. I mars rapporterte Jyllands-Posten at beredskapsstyrelsen likevel hadde begynt å jobbe med saken.

Selv om anbefalingene blir gitt nå, påpekte forsvarsministeren på lørdagens pressekonferanse at det ikke eksisterer en direkte militær trussel mot Danmark, men at beredskabsstyrelsens analyse av risikobildet og en grundig gjennomgang av «realistiske og relevante potensielle situasjoner, deres varighet og mulige konsekvenser», ligger til grunn for hvorfor det skjer nå.

Selv kunne ministeren og direktøren innrømme at de selv ikke hadde skaffet seg tingene på sjekklisten. Begge understrekte at danskene ikke burde hamstre, men heller rolig begynne å bygge opp et lite lager hjemme.

Powered by Labrador CMS