Nyheter

KRITIKK: Høyres Ine Eriksen Søreide er sterkt kritisk til den nye regjeringens atomvåpenpolitikk.

Høyre refser regjeringens atomgrep: – Utrolig

Støre-regjeringen vil gå inn som observatør til FN-traktaten om atomvåpenforbud. Helt uforståelig, mener tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg mener det er et helt uforståelig valg de har tatt. Det er utrolig at de velger å legge seg ut med allierte som det første de gjør, sier Eriksen Søreide til NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun viser til den nye regjeringsplattformen fra Hurdal, der Arbeiderpartiet og Senterpartiet varsler at Norge skal delta «som observatør på statspartsmøtene til traktaten om forbud mot kjernevåpen».

Formuleringen har vakt oppsikt hos allierte i Nato.

– Hva de oppnår med det, kan man jo bare lure på, bortsett fra masse reaksjoner fra våre nærmeste allierte, sier Eriksen Søreide.

– Det mener jeg er en veldig dårlig start for en ny regjering.

Fikk umiddelbart reaksjoner

Den tidligere utenriksministeren forteller at reaksjonene begynte å strømme inn til Utenriksdepartementet allerede dagen før regjeringsskiftet, da Hurdalsplattformen ble lagt fram.

Dermed var det Eriksen Søreide selv som måtte ta imot.

– Det skapte umiddelbart reaksjoner, sier hun.

– Og det er ikke så rart, for det både bryter med Natos linje. Norge vil være eneste Nato-land som deltar som observatør, sier Eriksen Søreide, som nå er gått inn i en ny rolle som utenriks- og forsvarspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget.

Høyres standpunkt er ifølge Eriksen Søreide at Norge heller bør satse på arenaer for kjernefysisk nedrustning der også atomvåpenmaktene deltar. Ingen stater med atomvåpen er med i forbudstraktaten.

Ikke aktuelt å signere

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) tar kritikken med fatning.

Han understreker at det ikke er aktuelt for Ap-Sp-regjeringen å slutte seg til traktaten. Norge støtter Natos linje fullt og helt, forsikrer forsvarsministeren.

– Så det er ikke noen grunn til å bekymre seg for noen endring, sier Enoksen til NTB.

Natos standpunkt har vært at det vil være nødvendig for Nato å ha atomvåpen så lenge det fins atomvåpen i verden – selv om målet på sikt er en atomvåpenfri verden.

Ingen av Natos medlemsland har så langt signert FNs forbudstraktat.

Nato-møte i Brussel

Fredag deltok Enoksen på et eget møte om Natos atomvåpenpolitikk i forbindelse med alliansens forsvarsministermøte i Brussel.

Der var det ventet at de nye tonene fra Norge ville bli et tema.

Enoksen sier i forkant av møtet at han har vært forberedt på reaksjoner.

– Vi mener likevel at det å stille som observatør, som vi planlegger å gjøre, er viktig. Det har vært en lang linje i norsk politikk å jobbe for nedrustning, sier Enoksen til NTB.

Powered by Labrador CMS