Nyheter

170 METER: Forsvaret ikke gir ut informasjon om fartøyene som kommer til Norge, men det skal være en ubåt i Ohio-klassen som ligger til kai i Tromsø. Illustrasjonsfoto.
170 METER: Forsvaret ikke gir ut informasjon om fartøyene som kommer til Norge, men det skal være en ubåt i Ohio-klassen som ligger til kai i Tromsø. Illustrasjonsfoto.

Nordlys: USAs største atomubåt i Norge for første gang

Den 170 meter lange ubåten USS Florida i Ohio-klassen kom til Grøtsund i Tromsø rundt klokken 11.30 torsdag, skriver Nordlys.

Publisert Sist oppdatert

Verdens tredje største ubåt skal ligge i ubåthavna i Grøtsund i Tromsø torsdag. Det skriver Nordlys.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge avisa er ubåten i Ohio-klassen, og det skal være første gang en ubåt i denne klassen er i Norge. Den er 170 meter lang, og er USAs største.

Ifølge en pressemelding Nordlys skal ha fått fra den amerikanske ambassaden er det USS Florida, en Ohio-klasse (SSGN 728) som er i Tromsø.

Ubåter i Ohio-klassen er reaktordrevne, i likhet med alle andre amerikanske ubåter, og har kapasitet til å ha atommissiler om bord. Klassen består av 18 ubåter, der 14 kan utstyres med ballistiske atommissiler (SSBN).

USS Florida er en Ohio-klasse SSGN, hvilket i så fall betyr at ubåten er en av fire ubåter i klassen som er ombygd til å føre kryssermissiler.

Det er USS Ohio, USS Michigan, USS Georgia og USS Florida som er ombygget til SSGN-ubåter.

Forsvarets forum har snakket med Jonny Karlsen i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), som opplyser om at Forsvaret ikke gir ut informasjon om fartøyene som kommer til Norge, og at man må snakke med amerikanerne selv for å få mer detaljert kunnskap.

– Tilstedeværelse av alliert fartøy er viktig for Norge og Nato, og demonstrerer alliert samhold. Vi ser at amerikanerne ønsker å være i våre nærområder, og skal de kunne operere suksessfullt her er det viktig å være her. Store deler av Forsvaret er med å bidra når reaktordrevne ubåter kommer til norske havner, sier Karlsen til Forsvarets forum.

Karlsen opplyser om at det hittil i år har blitt registrert anløp av 16 reaktordrevne amerikanske ubåter i Tromsø-området. Elleve av dem har fått forsyninger eller skiftet mannskap, mens fem har anløpt Grøtsund. Dette skal være på nivå med i fjor.Powered by Labrador CMS