Nyheter

M109: Artillerivognene M109 er hentet ut fra lageret og testskytes i Nord-Norge. Forsvarsdepartementet vil ikke svare på om de skal sendes til Ukraina. Bildet er fra øvelse Cold Repsonse 2020.

Vil ikke svare på om norsk artilleri skal til Ukraina

Seks av Forsvarets utrangerte M109-artillerivogner er hentet frem fra lager for å testes. Forsvarsdepartementet vil ikke svare på om de kan bli sendt til Ukraina.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisa Fremover skriver at Forsvaret har kalt inn ekstra personell for å gjennomføre testskyting av det utrangerte M109-artilleriet som står lagret i Bjerkvik og i Osmarka.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Testskytingen ble gjennomført på Setermoen.

Overfor Fremover ønsket ikke talsperson for Forsvaret Aleksander Hage å svare på om testingen av vognene skjer som følge av at de skal sendes til Ukraina.

– Det er ikke noe Forsvaret kan kommentere. Det er regjeringen som bestemmer hva slags materiell som eventuelt skal doneres til andre nasjoner, sa Hage til Fremover.

Underdirektør i Forsvarsdepartementet, Ann Kristin Salbuvik, ønsker heller ikke å svare på om testingen av M109-artilleriet skjer som følge av en forestående våpenforsendelse til Ukraina.

Overfor Forsvarets forum viser hun til at de av «sikkerhetshensyn» ikke går ut med informasjon om hvilke våpen vurderer å sende, før det eventuelt er gjennomført.

Tyngre våpen

Under gårsdagens redegjørelse overfor Stortinget uttalte statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen vil bidra med flere våpen til Ukraina.

– I tida framover vil de ukrainske styrkene ha behov for mer våpen for å stå imot angrepene i øst og sør. De vil ha behov for tyngre og mer avanserte våpensystemer. Norge bidrar, sa Støre.

– Ytterligere direkte donasjoner av tyngre våpen fra Norge til Ukraina er til løpende vurdering – og gjennomføring, fortsatte Støre.

Skuddsikre vester og luftvern

En eventuell forsendelse av M109-artilleri vil komme i tillegg våpen og materiell Norge har sendt til Ukraina tidligere.

Det består så langt av:

  • 4000 panservernvåpen av typen M72
  • 1500 skuddsikre vester, 5000 hjelmer, 15.000 feltrasjoner, 1000 vernemasker med filter, 2000 soveposer, 10.000 liggeunderlag og noe bekledning til Ukraina
  • Luftvernsystemet Mistral med 100 missiler samt et mindre antall utskytingsenheter

Det viser en oversikt fra regjeringen.

I tillegg har Norge forpliktet seg til å donere 400 millioner kroner til et britiskledet våpenfond for Ukraina.

Les også: Har bestilt 24 K9-skyts - kan få det dobbelte

– Regjeringen informerer også Stortinget i dag om at vi vil forelå å bevilge 400 millioner kroner til en britiskledet mekanisme for innkjøp av våpen og militært materiell til Ukraina, sa Støre i Stortinget tirsdag.

Powered by Labrador CMS