Nyheter

ØVELSE: Et P-3C Orion slipper ut overlevelsesutstyr under en øvelse.

Orion-flyene er solgt til Argentina

Forsvarsmateriell har underskrevet en avtale med argentinske myndigheter om salg av fire norske P-3 Orion-fly.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen om salg av fire maritime patruljefly ble undertegnet i Argentina tirsdag 17. oktober av sjefen for det argentinske sjøforsvaret Julio Guardia og en representant fra Forsvarsmateriell (FMA).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver FMA i en pressemelding.

Vilkårene for salget ble inngått mellom Forsvarsmateriell og den argentinske forsvarsministeren Jorge Taiana i Buenos Aires 31. august.  Avtalen er verdt mellom 600 og 700 millioner norske kroner, ifølge FMA. Flyene skal leveres til Argentina i løpet av 2023-2025.

– Disse flyene vil bidra til å styrke Argentinas maritime overvåkingskapasitet i mange år framover. Norges P-3 Orion-fly er blant de best vedlikeholdte i verden og har en gjennomgående høy teknisk standard, sier Magnus Hansvold, sjef for Avhendingsseksjonen i Forsvarsmateriell, i en pressemelding.

Tre av flyene Argentina har kjøpt er av typen P-3C. De er utstyrt for maritim overvåkning, anti-ubåt- og anti-overflateoppdrag. Det fjerde flyet er av typen P-3N og er designet for søk og redningsoperasjoner, ifølge pressemeldingen.

Norge hadde seks P-3 Orion da det ble bestemt at de skulle skiftes ut. De to siste flyene er vurdert som ikke salgbare, og det pågår vurderinger knyttet til museumsformål, opplyste seniorrådgiver Hilde Tank-Nielsen i Forsvarsmateriell til Forsvarets forum i begynnelsen av august.

Ifølge FMA er flyene nå midlertidig lagret i USA.

Rettelse: I første versjonen av denne saken stod det at Norge har hatt seks P-3 Orion-fly. Det riktig er at Norge hadde seks P-3 Orion da det ble bestemt at de skulle byttes ut. Historisk har Norge hatt elleve P-3. Rettelsen ble gjort 19. oktober, kl. 13:15.

Powered by Labrador CMS