Nyheter

Polske krigsveteraner overværer en kransenedleggelsesseremoni i Warsawa under årsdagen for andre verdenskrig, september 2022.

Tyskland avviser krigserstatning:
– Viser en fullstendig respektløs holdning til Polen og polakker.

Dette uttalte statssekretær Arkadiusz Mularczyk i Polens utenriksdepartement. Den tyske regjeringen mener derimot at alle krav knyttet til andre verdenskrig for lengst er avgjort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyskland har svart på en offisiell henvendelse fra den polske regjeringen. De skriver at saken er avgjort, opplyser utenriksdepartementet i Warszawa tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Polen anslår at landets tap under krigen utgjør om lag 6.200 milliarder zloty, en sum som tilsvarer over 14.000 milliarder norske kroner. De krever nå erstatning fra Tyskland. Den tyske regjeringen mener imidlertid at alle krav knyttet til andre verdenskrig for lengst er avgjort.

– Dette svaret, for å oppsummere det, viser en fullstendig respektløs holdning til Polen og polakker, sier statssekretær Arkadiusz Mularczyk i landets utenriksdepartement i et intervju. Han beskylder Tyskland for å behandle landet som en «vasallstat», og sier at arbeidet for å få erstatning vil fortsette.

Seks millioner polakker, blant dem tre millioner polske jøder, ble drept under krigen. Etter et opprør i 1944 ble Warszawa lagt i grus, og 200.000 sivile mistet livet.

Det kommunistiske regimet i Polen la i 1953 vekk kravet om krigserstatning. Det skjedde etter press fra Sovjetunionen, som ikke ønsket at deres allierte Øst-Tyskland skulle være omfattet av et slikt krav.

Powered by Labrador CMS