Nyheter

ADOLF-KANON: Bildet viser hovedbatteriet på Trondenes fort. Kanonene fikk tilnavnet «Adolf»-kanon etter en av granattypene som ble brukt.

Trondenes fort fredet

Trondenes fort var en viktig del av tyskernes forsvarslinje under andre verdenskrig. I dag er det en viktig del av historien, mener Riksantikvaren. Nå fredes fortet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Trondenes fort fredes av Riksantikvaren. Det samme gjelder det historiske området i nærheten. Forsvarsbygg eier fortet og er glad for at området skal bevares.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er historisk for Trondeneshalvøya. Vi markerer to fredninger der Forsvarsbygg er en betydelig grunneier innenfor begge fredningsområdene, sier avdelingsdirektør Jan Erik Johansen i Forsvarsbygg, ifølge en pressemelding fra Riksantikvaren.

Les mer: Shetlandsgjengens siste mønstrer av

På Trondenes – som ligger utenfor Harstad – finner vi både gammel og nyere historie av stor betydning for den norske kulturarven. Krigshistorien fra andre verdenskrig er av stor betydning.

Trondenes fort ble bygd av tyskerne under andre verdenskrig. I 1942 startet byggingen, som i stor grad ble gjennomført av krigsfanger.

Fortet var et viktig bidrag i det tyske forsvarslinjen. Hovedbatteriet på Trondenes var i 1943 operativt med fire store kanoner, såkalte «Adolf»-kanoner.

Ifølge pressemeldingen er fortet av stor symbolverdi, blant annet fordi det er en av de eneste dokumentasjonen på slavearbeidet som ble utført på området. Det skyldes at fangeleiren ble brent ned i 1946 og gravene til de omkomne fangene ble flyttet i etterkrigstiden.

Trondenes fort er operativt per dags dato og brukes av Kystjegerkommandoen.

Les mer: Drillgardister har møttes i 50 år etter tjenesten: – Aldri opplevd et så nært samhold

Powered by Labrador CMS