Jubilantomtale

VETERAN: Nils Severin Økland tjenestegjorde i Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten under andre verdenskrig.

Gratulerer med 108-årsdagen, sjøkaptein Nils Severin Økland!

Jubilanten er født og oppvokst i Valestrand i Sveio, men har bodd i Bergen etter at han stiftet familie. Den 16. februar fyller han 108 år.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nils Severin Økland har tilbrakt mesteparten av sitt yrkesaktive liv om bord på båter og skip, og har seilt over hele verden.

Han seilte ute i årene 1929-1968, de første årene i kystfart med fiske og småhvalfangst, og fra 1936 til 1968 var han i fart på alle hav.

Under andre verdenskrig i 1941, rømte han over til Shetland der han ble utdannet skytter. Han tjenestegjorde i Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten fram til krigens slutt. Han var skytter om bord på ni skip og var med på om lag 50 turer i konvoifart mellom USA/Canada og Europa.

Han var om bord da M/T «Daghild» ble utsatt for et ubåtangrep og torpedert i Nord-Atlanteren februar 1943. Til alt hell ble mannskapet reddet av den franske korvetten «Lobelia».

I august 1944 ble det Nils Severins tur til å være med og redde Frankrike. Som kvartermester på D/S «Roald Amundsen» deltok han i den allierte invasjonen av Sør-Frankrike, kjent som «Operasjon Dragoon».

For innsatsen sin under frigjøringen av Frankrike, ble Nils Severin i 2022 utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen.

Etter krigen tok Nils Severin styrmannsskolen og skipperskolen i Haugesund, og reiste deretter som styrmann og kaptein i utenriksfart i 20 år, inntil han måtte slutte som følge av krigsskade. Hørselstapet var blitt for stort.

Nils Severin er tildelt Krigsmedaljen, Deltagermedaljen 9. april 1940 - 8. mai 1945, Haakon VIIs 70-årsmedalje, Regjeringens minnemedalje, Convoy Cup Foundation og Camp Norway Foundation medaljene, flere britiske utmerkelser samt den franske Æreslegionen.

I 2020 ble boken om hans liv «Aldri gi opp» utgitt i samarbeid med Sveio Kystlag. I boken forteller han om oppveksten sin på Eikeland i Sveio, og om sitt liv til sjøs i krig og fred, først i kystfart og siden i langfart. Boken forteller en viktig historie verdt å ta vare på.

Powered by Labrador CMS