Nyheter

KAMPER: Somaliske regjeringssoldater under tidligere kamper med militante islamister i hovedstaden Mogadishu.

USA trapper opp krigen mot terror i Somalia

USA øker sin militære støtte til Somalia etter at landet har hatt fremgang i kampen mot det amerikanerne kaller «det største og mest dødelige al-Qaida-nettverket i verden.»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

61 tonn med våpen og ammunisjon ankom hovedstaden Mogadishu på torsdag, ifølge en pressemelding fra USA, som støtter den militære offensiven av historiske dimensjoner. Offensiven er ledet av Somalia mot al-Shabab-ekstremister, som har gjenerobret dusinvis av småsamfunn i landet siden august, skriver Defense News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I en separat samlet pressemelding med andre ledende sikkerhetspartnere som Qatar, Tyrkia, de forente arabiske emirater og Storbritannia, sa USA at de vil støtte Somalias forsøk på å håndtere våpen og ammunisjon, så FNs sikkerhetsråd kan oppheve sitt våpenembargo mot landet, skriver Defense News videre.

Les også: USA har valgt nytt kommandofly

«Et veldig produktivt møte » tvitret Somalias nasjonale sikkerhetsrådgiver, Hussein Sheikh-Ali etter møtet som fant sted i Washington.

President Hassan Sheikh Mohamud og den somaliske regjeringen erklærte i fjor «total krig» mot de mange tusen al-Shabab-militante, som i over ett tiår har kontrollet deler av landet og utført ødeleggende angrep, samtidig som de har utnyttet klansamfunn i landet og presset til seg millioner av dollar hvert år til sitt oppdrag for å påtvinge en islamsk stat.

Den pågående offensiven ble delvis sparket i gang av lokalsamfunn og militser drevet til bristepunktet av al-Shababs harde skattelegging midt i en av landets verste tørker noen sinne. Den somaliske regjeringen skal raskt ha støttet opp under offensiven. I tillegg har nabolandene Etiopia, Kenya og Djibouti sagt seg villig til å delta i en samlet militær «search and destroy»-innsats, ifølge Defense News.

TERROR: Terrorgruppen al-Shabab har i over ett tiår herjet i Somalia og spredd om seg med frykt og død.

Somalia har vært rammet av flere tiår med konflikt, men den nåværende regjeringen i landet er ivrige etter å rette opp landets rykte og bli kvitt stempelet som en mislykket stat. Somalias sittende president har gått hard til verks for å slå ned på al-Shababs økonomiske nettverk og oppfordrer religiøse ledere til å avvise ekstremistgruppens propaganda.

Les også: Brutal skyttergravskrig i Ukraina fanget på film

USA har i dag rundt 450 militært personell i Somalia etter at president Joe Biden trakk tilbake tidligere president Donald Trumps avgjørelse om å trekke amerikanske styrker ut av landet. USA støtter somaliske styrker og den multinasjonale afrikanske koalisjonen med droneangrep, etterretning og opplæring.

Den økte støtten til den somaliske offensiven kommer i det den afrikanske koalisjonen forbereder sin tilbaketrekning fra landet og gir Somalia ansvaret for egen sikkerhet innen utgangen av 2024, skriver nettavisen.

Powered by Labrador CMS