Nyheter

BOMBET: Et område i Lashkar Gah som ble bombet av det afghanske flyvåpen søndag. Flyvåpenet forsøker å stanse Talibans framrykking mot byen.

Tre provinshovedsteder erobret av Taliban på én dag

Provinshovedstedene Kunduz, Sar-e-Pul og Taloqan har alle falt for Taliban-styrker søndag. Totalt har fem provinshovedsteder falt siden fredag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Taliban er offensiven i det nordlige Afghanistan og sikter seg nå inn landets storbyer etter å ha erobret store deler av landsbygda de siste månedene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kunduz er den mest betydningsfulle erobringen for Taliban siden en massiv offensiv startet over hele Afghanistan da utenlandske styrker i mai innledet siste fase av tilbaketrekkingen.

– Etter harde kamper og ved Guds nåde har mujahedin erobrethovedstaden i Kunduz-provinsen, meldte Taliban selv søndag.

Viktig by for Taliban

I de tre byene gjentar mønsteret seg: Viktige offentlige bygningene er blitt inntatt av Taliban, blant dem guvernørpalass, politikammer og fengsel. Kamper fortsetter andre steder.

I Kunduz skriver lokale politikere at sikkerhetsstyrkene har trukket seg tilbake til flyplassen, mens i Sar-e-Pul skal sikkerhetsstyrkene ha falt tilbake til en militærleir utenfor byen. Situasjonen er kaotisk for innbyggerne.

Forsvarsdepartementet sier imidlertid at regjeringsstyrkene er i gang med å gjenerobre viktige anlegg i Kunduz, og de hevder at radio- og TV-byggene er renset for Taliban-krigere.

Kunduz har vært et mål for Taliban lenge. De inntok byen i korte perioder i 2015 og 2016, men klarte ikke å holde denlenge.

Byen er en av landets største med 340.000 innbyggere og er et viktig knutepunkt mellom hovedstaden Kabul og Nord-Afghanistan.

Svekket kontroll

Kunduz falt først, men senere dagen inntok Taliban Sar-e-Pul, som er hovedstad i provinsen av samme navn, etterfulgt av Taloqan i provinsen Takhar.

Med de tre byenes fall synes regjeringens fra før svake kontroll over Nord-Afghanistan å glippe for hver time som går.

Les også: Taliban erobrer enda et distrikt i Afghanistan

Nord-Afghanistan har lenge vært oppfattet som Taliban-fiendtlig, og det var der Taliban møtte sin hardeste motstand fra flere forskjellige militser 90-tallet.

De tre byene er den tredje, fjerde og femte provinshovedstaden Taliban har erobret tre dager. Afghanistan har 34 provinser.

Kamper også i sør

Fredag tok de Zaranj i Nimroz, og lørdag fulgte de opp med å innta Sheberghan i Jawzjan-provinsen, som er krigsherrenAbdul Rashid Dostums hjemby.

Les også: 20 år med krig i Afghanistan

Det er også harde kamper ved Herat i vest og Kandahar og Lashkar Gah i Helmand i sør.

ndag ble det meldt at et helsesenter og en skole i et Taliban-kontrollert område ble ødelagt i et flyangrep Lashkar Gah for å bremse Talibans framrykking. 54 talibanere ble drept i angrepet, ifølge forsvarsdepartementet.

Powered by Labrador CMS