Nyheter

KABUL: Tidligere president George W. Bush sier at tilbaketrekkingen fra Afghanistan er et stort feilgrep. Her mottar han en medalje av daværende president i Afghanistan Hamid Karzai i Kabul i 2008.

George W. Bush: – Sivile blir etterlatt for å bli slaktet

Tidligere president George W. Bush er kritisk til at USA og Nato trekker seg ut av Afghanistan. Han sier de sivile blir etterlatt som slaktofre for Taliban.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med den tyske kringkasteren Deutsche Welle sier Bush at afghanske kvinner og jenter vil bli påført store lidelser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er et feilgrep. De blir etterlatt for å bli slaktet av disse svært brutale menneskene. Dette berører meg sterkt, sier Bush.

Les også: Tidligere afghansk forsvarsansatt med bønn til norske myndigheter: – Jeg lever med frykten hele tiden

Det var den tidligere republikanske presidenten som sendte styrker til Afghanistan høsten 2011 etter angrepet 11. september mot skyskraperne i New York og forsvarsdepartementet.

Bush la til at han tror statsminister Angela Merkel har det akkurat som han etter beslutningen om tilbaketrekking. Han roste Merkel og sa at hun hadde brakt «klasse og verdighet» til en meget utsatt stilling og at hun hadde tatt noen svært vanskelige avgjørelser.

Les mer: Sverre Diesen om lokalt ansatte afghanere: – Taliban kommer neppe til å vise nåde

USA og Nato begynte tidlig i mai tilbaketrekkingen av styrker etter 20 års nærvær. USA skal være ute med alle sine soldater innen 31. august. De fleste av de gjenværende 2.500 amerikanske soldatene og de 7.500 Nato-soldatene har allerede forlatt landet.

Det blir nå i hovedsak opp til den afghanske regjeringshæren å demme opp for Taliban, som stadig erobrer flere distrikter rundt om i landet, særlig i fjellområdene mot Pakistan.

Les også: Kampen mot Taliban var selvmord

Powered by Labrador CMS