Nyheter

SISTEMANN: Her går den amerikanske generalen Chris Donahue om bord på flyet på Hamid Karzai internasjonale lufthavn, som den siste av de de amerikanske soldatene.
SISTEMANN: Her går den amerikanske generalen Chris Donahue om bord på flyet på Hamid Karzai internasjonale lufthavn, som den siste av de de amerikanske soldatene.

Taliban feiret på flyplassen:– Denne seieren tilhører oss alle

20 år med vestlige soldater i Afghanistan er over. Opprørsgruppen Taliban feiret med å kjøre frem og tilbake på rullebanen etter at den siste amerikanske soldaten forlot Kabul.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rett etter midnatt på den omtalte fristen 31. august, opplyste den amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon at alle amerikanske soldater var ute av landet. US Army la ut et bilde av sin siste soldat på vei ombord i flyet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kort etter at det siste amerikanske flyet forlot Kabuls internasjonale flyplass, tok talibankrigere kontroll over hele området i triumf tirsdag morgen.

– Gratulerer Afghanistan, denne seieren tilhører oss alle, sa talsmann Zabihullah Mujahid for Taliban etter at flyplassen var forlatt av de amerikanske styrkene tirsdag morgen.

MARKERER: Soldater fra Taliban Badri spesialstyrker markerer at de har tatt kontroll over flyplassen i Kabul. Bildet er fra 31. august.
MARKERER: Soldater fra Taliban Badri spesialstyrker markerer at de har tatt kontroll over flyplassen i Kabul. Bildet er fra 31. august.

Kjøretøy kjørte fram og tilbake på rullebanen. Væpnede talibankrigere gikk gjennom hangarene der sju amerikanske CBH-46 transporthelikoptre som det amerikanske utenriksdepartementet hadde brukt under evakueringen, men forlatt ubrukelige, sto igjen.

Etterpå krysset ledere for Taliban rullebanen symbolsk, flankert av soldater fra opprørernes elitetropper.

Mujahid sa at Talibans seier burde være en advarsel til andre, men la til at Taliban ikke vil isolere seg fra verden

– Vi ønsker et godt forhold til USA og resten av verden. Vi ønsker gode diplomatiske forbindelser med alle, sa Mujahid.

Talibankrigerne la sine hvite flagg over barrierer på flyplassen mens andre voktet den sivile siden av flyplassen.

Ingen kontroll over flytrafikken

Siden 14. august, da Taliban inntok Kabul, har over 120.000 mennesker blitt evakuert ut av Afghanistan. Ved hjelp av sivile og militære fly som har gått i skytteltrafikk for å hente ut egne borgere og lokalt ansatte og deres familier, har USA og de allierte styrkene fraktet ut flest mulig før fristen løp ut ved midnatt.

Inne i terminalen lå flere titalls kofferter, klær og sko strødd ut over gulvet, tilsynelatende etterlatt i kaoset da de siste reisende forlot bygningen.

Ute ved flyplassens østre port prøvde en håndfull afghanere fremdeles å komme seg inn, i håp om en flytur. Etter den amerikanske uttrekningen flyr ingen kommersielle flyselskaper til flyplassen, og det var tirsdag uklart hvem som skal overta styringen av landets luftrom.

På vei ut advarte det amerikanske militærets piloter om at flyplassen var ukontrollert, at ingen hadde kontroll over flytrafikken og at ingen flyplasstjenester lenger var operative.

Ødela fly og kjøretøy

Det amerikanske militæret uskadeliggjorde og etterlot flere titall fly og pansrede kjøretøy før de forlot Afghanistan.

Ifølge general Frank McKenzie, som er sjef for USAs sentralkommando, ble 73 fly som allerede var på Hamid Karzai-flyplassen «demilitarisert» eller uskadeliggjort av amerikanske soldater i løpet av de to ukene siden evakueringen startet.

– De flyene vil aldri fly igjen. De kommer aldri til å være i stand til å bli fløyet av noen, sa han.

– De fleste av dem er ikke kapable til bruk i operasjoner i utgangspunktet. De kommer definitivt ikke til å kunne flys igjen, sa han videre.

Ifølge ham etterlot Pentagon, som sendte nesten 6.000 styrker for å sikre og drive flyplassen mens evakueringen pågikk, rundt 70 pansrede MRAP-kjøretøy, som per stykk kan koste opptil 1 millioner dollar (8,67 millioner kroner), og 27 Humvee-er.

Også disse ble uskadeliggjort og vil «aldri bli brukt igjen av noen», ifølge McKenzie.

Rakettforsvarssystemet C-RAM, som ble brukt for å beskytte flyplassen, ble også ødelagt og etterlatt. Det ble tatt i bruk senest mandag, da det stanset fem raketter i et IS-angrep.

– Vi bestemte oss for å holde de systemene operative så lenge vi kunne, sa McKenzie.

Biden taler tirsdag

USAs president Joe Biden har varslet at han tirsdag vil tale til nasjonen om uttrekkingen fra Afghanistan.

– I morgen ettermiddag vil jeg tale til det amerikanske folket om min avgjørelse om å ikke forlenge vår tilstedeværelse i Afghanistan utover 31. august, sa Biden i en kunngjøring mandag.

Han roser de amerikanske styrkene for arbeidet under evakueringen. Videre heter det at avgjørelsen om å trekke seg ut kom etter en enstemmig anbefaling fra hans nærmeste militære rådgivere.

De mente dette var den beste måten å beskytte livene til de amerikanske styrkene i landet og at dette på best vis legger til rette for at folk som ønsker å forlate Afghanistan i ukene og månedene som kommer, kan gjøre det, sier Biden i uttalelsen.

Powered by Labrador CMS