Nyheter

FEIRING: Taliban er tilbake ved makten i Afghanistan, som de var i 2001 da NATO gikk inn med allierte styrker.
FEIRING: Taliban er tilbake ved makten i Afghanistan, som de var i 2001 da NATO gikk inn med allierte styrker.

Kun én av fem mener 20 år i Afghanistan har styrket Norges sikkerhet

Likevel vil nesten halvparten av respondentene at Norge skal fortsette å delta i operasjoner utenfor NATOs nærområder igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer frem i en undersøkelse som Kantar har utført på oppdrag for Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nesten to av fem, eller 37 prosent, er helt eller delvis uenig i at 20 år i Afghanistan har bidratt til å styrke Norges sikkerhet. Fem prosent er helt enig i påstanden, mens 15 prosent er delvis enig. 23 prosent har svart at de ikke vet.

Selv om et mindretall av de spurte mener at Afghanistan-deltakelsen har styrket Norges sikkerhet, svarer hele 49 prosent ja på spørsmålet «synes du at Norge bør delta i NATO-operasjoner utenfor NATOs nærområder igjen?». 23 prosent har svart nei, mens 28 prosent har svart at de ikke vet.

Den landsrepresentative undersøkelsen er besvart av 1012 respondenter, ble gjennomført i perioden 4. til 10. august 2021, kort tid før Taliban inntok Kabul. Undersøkelsen har en feilmargin på +/- 3 prosentpoeng.

I samme undersøkelse svarte respondentene på om afghanere som har jobbet for Norge bør få oppholdstillatelse eller ikke. Les mer om det her!

Da USA og allierte NATO-land rykket inn i Afghanistan i 2001 var det angrepet på World Trade Center og al-Qaidas tilstedeværelse i Afghanistan som var den utløsende faktoren. Nylig uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK at man har lyktes med å slå ned den internasjonale terrorismen.

Til tross for dette er kun én av fem som mener at operasjonen i Afghanistan har styrket Norges sikkerhet.

Les også: – For Norge var det et viktig bidrag, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Norges bidrag i Afghanistan startet i desember 2001 og har bestått av blant annet spesialstyrker, mineryddere, bakkestyrker, transportfly og kampfly. I tillegg har norske spesialstyrker vært med på å bygge opp den afghanske spesialpolitienheten Crisis Response Unit 222.

Powered by Labrador CMS