Nyheter

HELIKOPTER: En Taliban-kriger ved et amerikanske-produsert Black Hawk helikopter. Foto: Oryx blog

Taliban skal ha tatt i bruk amerikansk militærhelikopter

Den islamistiske gruppen har fått kontroll over flere tusen pansrede kjøretøy og et stort antall helikoptre og fly. En ny video skal vise Taliban som opererer et UH-60 Black Hawk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mot slutten av juni opererte det afghanske luftforsvaret totalt 211 fly og helikoptre. Av disse skal 167 ha vært flydyktige og klare til bruk i følge en amerikansk rapport fra juli. Pentagon har ikke gått ut med tall på hvor mange av disse som nå har havnet i hendene på Taliban.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er likevel klart at store mengder materiell ble etterlatt på afghanske flypbaser når Taliban overtok makten. Flere bilder viser Taliban i besittelse av alt fra helikoptre til lette angrepsfly, ifølge Reuters.

Nylig ble en video publisert på sosiale medier som skal vise et amerikansk-produsert UH-60 Black Hawk som opereres av Taliban ved flyplassen i Kandahar.

Se video av det som skal være et Black Hawk som Taliban har tatt i bruk:

Mangler sannsynligvis reservedeler

Det er likevel usikkert hvor lenge Taliban har kapasitet til å holde denne typen helikoptre flydyktige uten tilgang på teknisk ekspertise og reservedeler. Det er også store utfordringer knyttet til å operere så avansert materiell.

– Det er ikke noe man kan lære i løpet av en uke eller måned, sier amerikanske Bradley Bowman.

Han har tjenestegjort som Black Hawk-pilot i Afghanistan og er nå tilknyttet tenketanken «Foundation for Defense of Democracies».

– Noen kan komme seg inn, kanskje finne operasjonsmanualer og finne ut hvordan man starter motoren, få rotorene i gang og få det opp i luften. Men de vil sannsynligvis være til mer fare for seg selv, enn noen andre på det tidspunktet, sier han ifølge nettstedet NPR.

I følge The Guardian har Taliban også tatt over 100 russiske helikoptre av typen MI-17. Flere av disse ble kjøpt inn av USA og donert til det afghanske forsvaret.

– Det er forståelig at man er bekymret for kapasiteter som faller i hendene på folk der vi ikke vet nøyaktig hvordan de kommer til å bruke dem, eller hvem de skal brukes mot, enten det er en M16 (angrepsrifle red.anm.) eller om det er en A-29 (lett angrepsfly red.anm.), sa General Mark Kelly i et intervju med Defence News.

Kelly er sjef for Air Combat Command i det amerikanske luftforsvaret.

Les også: Luftforsvarets transportfly «Frigg» bidrar i den krevende evakueringen fra Kabul

MI-17: Et afghansk helikopter av typen MI-17.
ANGREPSFLY: Medlemmer av Taliban foran et lett angrepsfly som tilhørte det afghanske luftforsvaret.

Donert materiell for flere milliarder

I perioden 2003-2016 har USA donert minst 600 000 håndvåpen, 22 174 pansrede kjøretøy av typen Humvee, og 42 604 såkalt lette taktiske kjøretøy. I tillegg kommer store mengder sambandsmateriell og 16 000 nattbriller, ifølge Forbes. Ettersom deadline for uttrekningen nærmer seg kan USA også bli nødt til å sette igjen materiell på flyplassen i Kabul.

I følge talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, John Kirby, har USA lagt planer for å destruere materiell om nødvendig, skriver nettstedet The Drive.

HUMVEE: Et pansret kjøretøy med Taliban-krigere utenfor flyplassen i Kabul 16. august.
Powered by Labrador CMS