Nyheter

FORLENGELSE: Ine Eriksen Søreide mener evakueringsfristen bør forlenges.
FORLENGELSE: Ine Eriksen Søreide mener evakueringsfristen bør forlenges.

Søreide: Evakueringsfristen i Afghanistan må forlenges

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at evakueringsfristen i Afghanistan bør forlenges utover 31. august.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi må forlenge evakueringsfristen, sier Søreide til TV 2.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fristen for å avslutte evakueringen er foreløpig satt til 31. august – tirsdag om en uke, og USAs president Joe Biden har sagt at han ønsker å holde seg til den datoen. Samtidig har han antydet at oppdraget kan forlenges.

Biden og den britiske statsministeren Boris Johnson ble mandag enige om å jobbe for at alle som er planlagt evakuert kommer seg ut, selv om det betyr å fortsette etter 31. august. Taliban har varslet at det blir konsekvenser dersom fristen skyves på. Flere tusen mennesker venter fortsatt på å komme seg ut av Kabul.

Siden Taliban inntok Kabul for en drøy uke siden, har en internasjonal luftbro hentet rundt 37.000 mennesker ut av det krigsherjede landet, sa Pentagon-talsmann John Kirby.

– En av våre store bekymringer er at flyplassen stenges. Den sivile delen er stengt nå, så er vi er helt avhengig av at den militære amerikanske driften opprettholdes for å kunne evakuere ut, sier Søreide.

Til sammen har Norge hittil evakuert 374 personer fra Afghanistan, opplyste Søreide tirsdag.

Vil fortsette evakueringen.

Utenriksministeren fastslår at Norge vil fortsette evakueringen så lenge flyplassen utenfor Kabul er åpen, og at UD fortsetter arbeidet med full styrke.

Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace sier det er usannsynlig at fristen for å evakuere folk fra Kabul blir forlenget utover 31. august.

– Utfordringen nå er å få folk gjennom Talibans kontrollposter og inn på flyplassen, sier Wallace, ifølge Reuters.

Han tror ikke det blir mulig å forlenge den gjeldende tidsfristen som USA ble enig med Taliban om, men som mange land ønsker for å få flest mulig afghanere i faresonen ut av landet.

Wallace sier at britene har evakuert over 2.000 mennesker de siste 24 timene.

I løpet av de neste 24 timene vil USAs president Joe Biden bestemme seg for om evakueringen fra Afghanistan skal forlenges etter månedsskiftet.

Av sikkerhetsmessige årsaker er flere av Bidens rådgivere imot en forlengelse, skriver Reuters.

Powered by Labrador CMS