Nyheter

EVAKUERING: Et ungarsk fly evakuerer mennesker fra Hamid Karzai internasjonale lufthavn. Flyplassen har mottatt direkte og spesifikke terrortrusler.

Forsvaret har iverksatt tiltak etter terrortrussel i Kabul

Det er varslet terrortrussel mot flyplassen i Kabul. Nå advarer UD norske statsborgere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag sendte Utenriksdepartementet ut en melding til alle registrerte på reiseregistreing.no om å holde seg unna Hamid Karzai internasjonale lufthavn. Årsaken er den økte faren for terror.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– UD har mottatt troverdig informasjon om økt fare for terrorangrep mot flyplassen i Kabul. Vi oppfordrer mottakere av denne meldingen til å bevege seg bort fra flyplassen og til et tryggere sted, med mindre du får annen beskjed i direkte kontakt med norske myndigheter. Dersom du befinner deg et annet sted enn på flyplassen, bes du om ikke å bevege deg mot flyplassen og avvente ny beskjed, skriver UD, ifølge NTB.

Forsvarets operative hovedkvarter opplyser at det er iverksatt tiltak som følge av dette.

– Når det gjelder terrortrusselen som kom inn i går ettermiddag, så samarbeider vi tett med våre allierte. Det jobbes med å avdekke nøyaktig hvor trusselen kommer fra, forteller Ivar Moen fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum, torsdag morgen.

– Vi har selvfølgelig iverksatt tiltak som en konsekvens av denne trusselen, men det er også helt naturlig for en militær avdeling. Vi tilpasser oss til det trusselbildet som til enhver tid gjelder.

I forrige uke fortalte den norske styrkesjefen i Kabul, Bent Anders Salberg, at personellet på sykehuset opplevde sikkerheten som god. Les mer her!

En talsperson fra det amerikanske forsvaret opplyser til CNN at det foreligger «svært spesifikke trusler» mot folkemengdene utenfor Hamid Karzai internasjonale lufthavn. Truslene kommer, ifølge talspersonen, fra gruppen ISIS-K, også kjent som Khorasan-gruppen.

– De representerer en veldig sofistikert og farlig trussel som vi er nødt til å fokusere på, sa den amerikanske generalen Joseph Votel allerede i 2019.

Blir blant de siste til å forlate Afghanistan

Ifølge Moen jobbes det også med planer for alle scenarioer for evakuering av det norske personellet på feltsykehuset på flyplassen.

– Det jeg kan si er at vi jobber med planer om alt fra hurtig uttrekning, til en litt mer kontrollert uttrekning.

Det norske feltsykehuset i Kabul beskrives av Forsvaret som viktig for de gjenværende Nato-styrkene og afghanske sikkerhetsstyrker. Forsvarssjefen har tidligere sagt at personellet der blir blant de aller siste til å forlate Afghanistan.

En rekke vestlige myndigheter ber sine borgere om ikke å dra til flyplassen i Kabul på grunn av risikoen for terrorangrep. Den amerikanske ambassaden i Afghanistan råder amerikanske borgere som befinner seg på flyplassen, til å forlate området umiddelbart. Samtidig oppfordrer de folk til å «være bevisst på omgivelsene til enhver tid, særlig i store folkemengder».

– Men vi er kjent med trusselen og gjør løpende vurdering av situasjonen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

På et pressetreff onsdag sa utenriksministeren følgende:

– Jeg understreker igjen at vi ikke kan garantere for sikkerheten i Kabul eller utenfor flyplassen. Alle må gjøre sin egen vurdering av sikkerheten.

Les også: Norsk fregatt fullintegreres i amerikansk hangarskipsstyrke for aller første gang.

Powered by Labrador CMS