Nyheter

UTMERKELSE: Brian M. Edwards fikk St. Olavsmedaljen med ekegren som første utlending etter andre verdenskrig, fredag 27. august 2021.
UTMERKELSE: Brian M. Edwards fikk St. Olavsmedaljen med ekegren som første utlending etter andre verdenskrig, fredag 27. august 2021.

Amerikansk helikopterpilot reddet norske soldater i Afghanistan – fikk historisk medalje

Helikopteret landet på to hjul i bratt terreng. Samtidig ble de skutt på. –Jeg ville bare få de hjem, sier Brian M. Edwards.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Juni 2019, Afghanistan:

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norske spesialsoldater og deres afghanske partnere er på et oppdrag i et fjellområde mellom Bagram og Jalalabad, nordøst fra Kabul. De skal hente ut et individ fra et terrornettverk, bestående av høytstående afghanske ledere og fremmedkrigere. Oppdraget går ikke som planlagt.

– De norske soldatene ble satt inn i høyt terreng. Etter planen skulle de bevege seg ned i terrenget og klarere en del av landsbyen og hente ut en person. Fienden var derimot godt forberedt og svarte med ild, sier helikopterpilot Brian Michael Edwards.

Det utkjempes harde kamper gjennom natten. Situasjonen forverrer seg. De norske styrkene trekker seg tilbake samtidig som de ble beskutt.

En beslutning blir tatt: De norske styrkene må evakueres.

Men de planlagte uttrekningsposisjonene har fienden avskåret. Situasjonen er kritisk. Edwards forteller om den risikofylte evakueringen av soldatene til Forsvarets forum, noen timer etter han har blitt hedret på Akershus festning.

Les mer: De siste norske soldatene tilbake fra Afghanistan: – De har reddet livet til veldig mange

Beskutt

– Vi klarte ikke å vurdere om det var trygt å lande. Beslutningen ble å stole på våre menn på bakken, som hadde etterspurt evakuering og som hadde uttrykt at det var mulig å lande.

VANSKELIG: Forholdene hvor helikopteret måtte landet var ekstremt krevende. Her på det punktet hvor soldatene ble plukket opp.
VANSKELIG: Forholdene hvor helikopteret måtte landet var ekstremt krevende. Her på det punktet hvor soldatene ble plukket opp.

Evakueringen ble som situasjonen hadde vært fra de kom: dramatisk.

– Vi landet med bare to av våre fire landingshjul. Samtidig ble både bakkestyrkene og vi i helikopteret beskutt.

De norske og afghanske styrkene forflyttet seg hurtig inn i helikopteret, og de tok av. I de dramatiske øyeblikkene var det bare en ting som gikk gjennom hodet på Edwards.

– Jeg ville bare få de hjem.

– Men ble du ikke redd når du ble beskutt under landingen?

– Jeg tror man er for konsentrert til å bli redd. Man vil ikke svikte folkene sine på bakken, sier den ydmyke piloten.

Helikopteret tok av med mye vekt. Edwards erkjenner at han ble nervøs for om de klarte å fly høyt nok til å komme seg ut. Men det gjorde de og han fikk kjørt bakkestyrkene tilbake til leiren Camp Lion.

– Soldatene takket meg for innsatsen. Samtidig takket jeg dem for den jobben de gjorde.

Hedret

Fredag 27. august ble Edwards hedret på historisk vis på Akershus festning. Som første utlending etter andre verdenskrig ble han dekorert med St. Olavsmedaljen med ekegren.

– Det føles bra å få utmerkelsen for meg og hele mitt lag. Mange gjorde en fantastisk innsats. Samtidig er den jobben styrkene på bakken gjorde, så heroisk at man setter det litt i perspektiv.

TAKKNEMLIGE: De norske soldatene her avbildet i Camp Lion etter evakueringen.
TAKKNEMLIGE: De norske soldatene her avbildet i Camp Lion etter evakueringen.

Hvordan føles det å mest sannsynlig ha reddet livet til soldatene?

– Først og fremst føler jeg meg veldig ydmyk som har fått være med på dette. I tillegg vil jeg si at jeg er veldig stolt av både hvordan soldatene mine og de norske styrkene opptrådde. Det var en god laginnsats.

Edwards har fløyet i den amerikanske hæren i 23 av hans 26 år i tjenesten. I 18 av disse årene har han flydd helikopter for spesialstyrkene 160th SOAR – Special Operations Aviation Regiment – som bisto de norske styrkene i 2019.

Les mer: Taliban feiret på flyplassen:– Denne seieren tilhører oss alle

Powered by Labrador CMS