Nyheter:

Flybilde av forstedene i Kabul i Afghanistan. Illustrasjonsfotoet er tatt i 2010.
Flybilde av forstedene i Kabul i Afghanistan. Illustrasjonsfotoet er tatt i 2010.

Nytt smittetilfelle blant nordmenn i Afghanistan

Begge de smittede blir værende i Kabul, opplyser Forsvarets sanitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld meldte VG at én person blant det norske militæret personellet i Afghanistan hadde fått påvist koronavirus. Torsdag opplyser Forsvarets sanitet at det nå er to som har fått påvist smitte.

– Nå er det to smittet. De har kun positiv test, de har ingen symptomer og er ikke syke, sier Endre Nedberg i Forsvarets sanitet til Forsvarets forum.

Tips?

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no.

Smittede arbeider ved sykehuset

Norge har omtrent 95 soldater i Afghanistan. Det dreier seg om et spesialstyrkebidrag på omtrent 60 personer og personellet som drifter sykehuset ved flyplassen i Kabul, på omtrent 35 personer. De som nå har fått påvist smitte er tilknyttet sykehusbidraget.

De to tilfellene og de påfølgende tiltakene som er iverksatt, med isolasjon av de smittede, påvirker ikke driften av sykehuset.

Nedberg forteller at smitten ble oppdaget fordi de tester personellet hyppig.

– De testet veldig ofte, nesten daglig, opplyser han.

Han sier at det er et generelt høyt smittetrykk i Kabul.

– Det er sykehuspersonellet, de norske og andre nasjoner, som jobber på sykehuset som gjennomfører testingen og analysene. De tar alle forholdsregler de kan ta.

Skal hjem i mars

– De har snart vært der i fem måneder og det er de to tilfellene de har hatt. Så det viser at de har gode rutiner på det, sier Nedberg.

Personellet som er ved sykehuset nå kom ned i høst. De skal rotere med tredje kontigent i mars, og kommer hjem til Norge i slutten av mars etter en overlappingsperiode.

I forrige kontingent som drev sykehuset fra april til oktober, var det elleve smittetilfeller blant de norske i løpet av perioden i Kabul.

Da ble også noen sendt hjem et par dager etter at smitten ble påvist. Det er ikke aktuelt nå, ifølge Forsvarets sanitet.

– Nei, de blir værende i karantene og følger reglene om isolasjon gitt av FHI.

Powered by Labrador CMS