Nyheter:

Ernst Ragnar Larsen, Svend Dahle, seksjonsleder sikkerhet Roald Hammer, Arnstein Galåen Aasen

Veteraner fikk nytt korona-oppdrag i Trondheim

Syv uker med korona-vakt i våres ble fulgt opp med tre nye uker i høst.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Da den første pandemibølgen med corona traff Norge traff i mars 2020 ble helse-Norge tatt på senga. Fra media fikk vi høre at dette kunne bli krise. Vi veteraner fra Veteran Midt-Norge tok kontakt med St. Olavs hospital med spørsmål om vi kunne bidra på noen måte, forteller Ernst Ragnar Larsen.

Les også: – Vi er Forsvarets veteraner

For sykehuset kom henvendelsen beleilig. Sykehuset hadde satt inn helseansatte til å gjøre jobben som veteranene tilbød seg å gjøre.

- Våre veteraner ble spurt om å delta hvor vi «mobiliserte» et antall. Mange flere enn det vi hadde behov for. Veteranene var nok en gang klar til innsats for Norge. Fordelen med veteraner er at vår bakgrunn gjør det mulig å være selvgående – gi oss bare oppdraget, så tar vi resten, forteller veteranene.

Veteranene som deltok var fra slutten av 20-årene til 82.

Syv uker i våres ble fulgt opp med tre nye uker i høst.

– Hvorfor valgte dere å stille opp?

- Veteraner er en ressurs i samfunnet som ikke blir benyttet for ofte. Samfunnet trengte oss, og vi hentet fram gammel kunnskap. Vi har da vært med på skarpe oppdrag før. Nå var behovet i vår egen by.

Fantastisk samarbeid

Hvem er det dere har hjulpet igjennom denne perioden?

- Primært har vi veteraner fått bistå samfunnsinstitusjoner som sykehus og sykehjem. Også militære institusjoner har vi tett samarbeid med.

Ola Jørgen Østerås, Svein Belsvik

- Men de som kanskje nyter like mye godt av dette er veteranene selv, på ulike måter. For det første så har vi omdømmearbeid for veteranene. Også viser vi samfunnsengasjement, vi gjør en samfunns-dugnad. Da får man jo aktivisert veteranene til å gjøre noe meningsfylt. Så det er et helt fantastisk samarbeid som har utviklet seg mellom St. Olavs hospital og veteranene.

– Hva har gjort mest inntrykk?

- Uten tvil hvor hardtarbeidende helsepersonellet er. Vår innsats kan ikke engang kalles en bagatell i forhold til det helsepersonellet gjør i denne pandemien. Det har vi sett ved selvsyn.

- Når det gjelder veteranene, så er det med stor respekt å se hvor lett det var å mobilisere veteraner til felles innsats. Flere av oss har ikke møttes siden vi var ute i oppdrag for Norge. Gjensynsgleden har vært stor, selv for flere som var sammen for mer enn 40 år siden. Andre har noe mindre fartstid. Det spiller ingen rolle. Her er vi et fellesskap – veteranene.

– I dag kan vi se tilbake på 10 ukers arbeid, sammen som veterankolleger som har gjennomført mer enn 4000 timer til sammen.

Les også: Bedre ivaretakelse av veteraner

Powered by Labrador CMS