Nyheter:

USAs kampflyprosjekt på Rygge flyplass stanses

Kampflyprosjektet på Rygge flyplass i Østfold stoppes inntil videre for å finansiere president Donald Trumps mur mot Mexico.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs forsvarsminister Mark Esper ber NATO-allierte plukke opp regningen. Men det ønsker ikke forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) å gjøre, skriver VG.

– Dette er amerikanske myndigheters planer knyttet til forsterkning av Europa. Det er derfor ikke naturlig for oss å finansiere dette enkeltprosjektet dersom det ikke skulle bli realisert, skriver statssekretær Tone Skogen (H) i Forsvarsdepartementet i en epost til VG.

Basen skulle legge til rette for hurtigreaksjonsstyrker og er en del av EDI – European Deterrence Initiative, skriver Bergens Tidende.

Initiativet kom i stand etter at Russland annekterte Krim. EDI skal øke sikkerheten og NATOs reaksjonsevne i Russlands nærområder.

USA har budsjettert med 10,3 millioner dollar (94 millioner kroner) til prosjektet, som skulle igangsettes i 2020. Planen var å huse fire kampfly i Østfold. Et annet prosjekt på Rygge som skal forbedre rullebanen, stoppes ikke. Det har også en ramme på rundt 10 millioner dollar.

I mars i år ble det første gang gjort kjent at Trump hadde planer om å finansiere muren ved å kutte i forsvarsinvesteringer, blant annet på Rygge.

Rygge er ikke det eneste prosjektet som stoppes. Trump henter inn 32 milliarder kroner ved å stoppe eller utsette 127 militære prosjekter.

Powered by Labrador CMS