Nyheter:

Et slikt type fartøy sank under en militærøvelse i Stillehavet. Her avbildet i 2019.
Et slikt type fartøy sank under en militærøvelse i Stillehavet. Her avbildet i 2019.

Det amerikanske forsvaret gir opp søket etter sju soldater i USA

Det amerikanske forsvaret har avsluttet søk etter sju soldater tilknyttet marinekorpset og en fra US Navy som ble meldt savnet etter at et amfibiefartøy sank under en militærøvelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tittelen på denne saken er endret etter opprinnelig publisering.

– Det er med tungt hjerte jeg har besluttet å avslutte søket og redningsarbeidet, sier oberst Christopher Bronzi i den amerikanske marinen.

Den tragiske ulykken inntraff forrige torsdag, 105 kilometer vest for byen San Diego i California. Ifølge Marine Corps Times var det klokken kvart på seks lokal tid at amfibiefartøyet begynte å ta inn vann. Deretter skal fartøyet ha sunket raskt.

Fredag morgen var en soldat i marinen erklært død. To personer var innlagt på sykehus i San Diego med kritiske skader, mens åtte fortsatt var savnet.

Av de savnede er syv soldater i marinekorpset (US Marines), mens en tilhører US Navy. Disse er nå antatt omkommet.

Tunge toppluker

I en oversikt Marine Corps Times har publisert over hendelsesforløpet, fremgår det at amfibiefartøyet var på vei tilbake til transportbrygga Somerset etter å ha gjennomført trening på øya San Clemente utenfor California.

Da fartøyet begynte å ta inn vann, var seksten personer ombord. Fartøyet skal dermed ikke ha vært på makskapasitet, men fortsatt relativt trangt, ifølge en veteran med kjennskap til fartøyet.

Amfibiefartøyet, som veier rundt 26 tonn, skal raskt ha begynt å synke.

For å unnslippe et synkende amfibiefartøy, er nøkkelen å åpne topplukene, forteller tidligere korporal Jacob Aronen til Marine Corps Times. Ifølge Aronen har topplukene håndtak som kan være så stive at de må slås med en hammer for at de skal åpnes, og han forteller avisen at det ofte krever to soldater å dytte lukene opp. Enda vanskeligere blir det så snart fartøyet synker under vann, forteller han til avisen.

En annen løsning er ifølge Aronen å forlate fartøyet gjennom blant annet bakluken.

Offentliggjorde navn på de antatt omkomne

Åtte av soldatene ombord amfibiefartøyet klarte å unnslippe fartøyet. Det er foreløpig ikke kjent hvordan de kom seg ut, men ifølge CNN skal noen av soldatene som ble plukket opp fra havet ha hatt på seg fungerende flytevester. Tre av soldatene som kom seg ut av fartøyet, ble umiddelbart sent til sykehuset i San Diego, og en av dem ble erklært død.

Det ble søkt etter amfibiefartøyet og de åtte som fortsatt er savnet med blant annet helikoptre og skip i 40 timer. Søket ble avsluttet natt til søndag.

Mandag publiserte Marine Corps Times navn og alder på de savnede, som nå er antatt omkommet. De åtte personene er alle mellom 19 og 23 år gamle.

Soldaten tilhørende US Navy var tidligere beskrevet som «sjømann». Dette er endret etter publisering.

Powered by Labrador CMS