Nyheter

OFFENSIV: Ukrainsk artilleri beskyter russiske stillinger i Kharkiv-regionen 27. juli 2022.
OFFENSIV: Ukrainsk artilleri beskyter russiske stillinger i Kharkiv-regionen 27. juli 2022.

Stor framgang for ukrainske styrker på flere fronter

Ukrainske styrker skal ha brutt gjennom russiske stillinger både i nord, øst og sør i landet. Mange lokalsamfunn skal være gjenerobret.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ukrainske hæren opplyste torsdag at den har gjenerobret territorium fra russiske styrker både i den nordøstlige regionen Kharkiv, i den østlige Donbas-regionen og i Sør-Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Ukrainske militære enheter har trengt 50 kilometer forbi fiendens linjer, sa Oleksij Gromov, en høytstående tjenestemann i de ukrainske væpnede styrkene.

– Under aktive operasjoner i Kharkiv-området har mer enn 20 landsbyer og byer blitt frigjort, sa han videre og la til at over 700 kvadratkilometer er blitt gjenerobret i Kharkiv-området.

Meldingen kommer dagen etter at russiskvennlige separatister i Donetsk meldte at ukrainske styrker hadde omringet byen Balaklija. Torsdag hevdet det ukrainske forsvaret at de hadde tatt kontroll over byen.

Hvis opplysningene stemmer, kan det føre til problemer for russiske styrker i byen Izium, som har spilt en viktig rolle i russernes offensiv øst i Ukraina.

Blinken i Kyiv

Samtidig som militæret melder om framgang, kom USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag på et overraskende besøk til Kyiv. Med seg hadde han et løfte om militær hjelp for ytterligere 2,8 milliarder dollar, tilsvarende over 28 milliarder kroner, til Ukraina og 18 andre land, deriblant de tidligere Sovjet-republikkene Moldova og Georgia.

675 millioner dollar skal brukes til våpen, ammunisjon og andre militære forsyninger som om kort tid skal sendes til Ukraina, mens ytterligere 1 milliard dollar skal gå til lån slik at Ukraina kan kjøpe mer militærutstyr fra USA på lang sikt. De siste 1,2 milliardene skal gå til 18 land som USA mener er truet av Russland.

VÅPENSTØTTE: USAs utenriksminister besøkte denne uken Ukraina, der lovet han mer våpenstøtte til Ukraina.
VÅPENSTØTTE: USAs utenriksminister besøkte denne uken Ukraina, der lovet han mer våpenstøtte til Ukraina.

Under besøket hyllet Blinken det han kalte Ukrainas «usedvanlige frontlinjeforsvarere, som på modig vis fortsetter å kjempe for sitt lands frihet».

– Vi vet at dette er et viktig øyeblikk, over seks måneder inn i Russlands angrepskrig mot Ukraina, ettersom motoffensiven deres er i gang og viser seg å være effektiv, sa Blinken.

– En garanti for gjenerobring

President Volodymyr Zelenskyj takket på sin side for den «enorme støtten som USA gir fra dag til dag». Den siste militærpakken kommer til å sikre at Ukraina greier å gjenerobre russisk-okkupert territorium, mener han.

– Dette er svært viktige signaler om at USA står sammen med oss. For oss er dette en garanti for at vi kan ta tilbake våre territorier, sa Zelenskyj på en pressekonferanse sammen med Blinken.

Les også: Norge gir mer våpen til Ukraina

Dagen før uttalte han at ukrainske styrker hadde gjenerobret flere lokalsamfunn i Kharkiv-regionen, men uten å oppgi navn eller detaljer.

I flere dager har det vært meldt om framgang nordøst i landet, men det var første gang presidenten kommenterte meldingene.

Kharkiv er også navnet på den nest største byen i Ukraina, som er blitt regelmessig bombardert av russiske styrker siden invasjonen i februar uten at de har klart å erobre den. En rekke boligblokker og andre bygninger er lagt i grus.

– Rykker fram i sør

Den militære tjenestemannen Gromov oppgir at Ukraina også har lyktes å rykke fram under motoffensiven på fronten i sør, der den russisk-okkuperte byen Kherson og landets største atomkraftverk Zaporizjzja ligger.

Ukrainske styrker har rykket fram dypt forbi fiendens forsvarslinjer, enkelte steder flere titall kilometer, hevder han.

– En rekke lokalsamfunn er gjenerobret, sier han uten å si hvilke steder det er snakk om.

Ifølge ukrainske myndigheter har de også fremgang i den østlige Donbas-regionen, blant annet ved byene Kramatorsk og Slavjansk.

Den amerikanske tankesmia Institute for the study of war (ISW) omtaler den ukrainske offensiven i Kharkiv som «overraskende, opportunistisk og veldig effektiv».

Kan føre til problemer for russiske styrker

Ukraina har tatt tilbake kontrollen over byen Balaklija i Kharkiv-regionen, hevder det ukrainske forsvaret.

Det skriver forsvaret i en Twitter-melding der de også har lagt ved en video av soldater med ukrainsk flagg som står oppå et russisk flagg.

– Det ukrainske flagget over en fri ukrainsk by under en fri ukrainsk himmel, er president Volodymyr Zelenskyjs kommentar.

Om det stemmer at Balaklija igjen er under ukrainsk kontroll, kan det føre til problemer for russiske styrker i den viktige byen Izium.

Okkupantmyndighetene i Kharkiv hevder imidlertid at både Balaklija og landsbyen Sjevtsjenko fortsatt er under russisk kontroll. Russiske reserver hentes også inn i kampene, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax, som siterer en lokal separatistleder.

Powered by Labrador CMS