Nyheter:

En amerikansk soldat sammen med en «robothund» under en øvelse i Mojave-ørkenen.
En amerikansk soldat sammen med en «robothund» under en øvelse i Mojave-ørkenen.

Disse «robothundene» kan være en del av fremtidens krigføring

Ble testet under et av det amerikanske forsvarets mest høyteknologiske eksperimenter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke kunne man se et unikt høyteknologisk eksperiment «in action» på en flystripe i Mojave-ørkenen:

Firbeinte roboter travet ut av et US Air Force-fly og ut på rullebanen.

Ved hjelp av kunstig intelligens og dataanalyse er robothundene, som er en av flere komponenter i det amerikanske forsvarets nye Advanced Battle Management System (ABMS), designet for å bidra i blant annet etterretning-, overvåknings- og reknogiseringsoppdrag, ifølge nettstedet The Drive.

Dette er andre gangen US Air Force demonstrerer ABMS – et digital krigføringssystem som skal samle, behandle og dele data mellom amerikanske og allierte styrker i sanntid.

En «robothund» av typen Vision 60 UGV.
En «robothund» av typen Vision 60 UGV.

Neste generasjons krigføring

Under øvelsen i Mojave-ørkenen, ble robothundene satt ut av flyet for å speide etter mulige trusler før menneskene om bord ville blitt eksponert for dem, skriver CNN.

Ifølge kanalen sier assisterende sekretær for anskaffelser i US Air Force, Will Roper, at soldater på fremtidens slagmark vil måtte vurdere svimlende menger informasjon. For å være effektive, må de kunne stole på kunstig intelligens og dataanalyse.

Fikk du med deg denne: – Forsvaret må bli flinkere på teknologi.

– Å verdsette data som en vesentlig kampressurs, og en som ikke er mindre viktig enn drivstoff eller satellitter, er nøkkelen til neste generasjons krigføring, sa Roper.

Robothundenes opprinnelige navn er Vision 60 UGVer, eller autonome ubemannede kjøretøyer. Det er selskapet Ghost Robotics som står bak robotene, som ifølge CNN kan operere i de fleste terreng og bære en rekke ulike sensorer og radioer.

Til høyteknologisk maskin å være, skal robothundene være mindre mekanisk komplekse enn tilsvarende verktøyer – med mer smidighet og utholdenhet, ifølge selskapet.

Se video av «robothundene» som ble brukt under øvelsen:

Tre millarder dollar

Den siste AMBS-øvelsen, som fant sted fra 31. august til 3. september, beskrives som et av de største felles eksperimentene i nyere tid, ifølge The Drive.

Alle de amerikanske forsvarsgrenene var representert. I tillegg medvirket 70 industripartnere under øvelsen, som spredte seg over 30 ulike steder i landet.

At AMBS er et satsingsområde for det amerikanske forsvaret, synes også på budsjettet. US Air Force har dedikert over tre milliarder dollar til å utvikle systemet over en femårsperiode.

Les mer om ubemannede systemer: Nordmenn med i utviklingen av Natos dronekapasitet.

Powered by Labrador CMS